89 885лв. е прогнозната стойност за която е обявена обществена поръчка за изграждане на Дом на покойника в гробищния парк на Пещера. Сградата е едноетажна с външни размери 11,99/9,20. Вътрешното пространство е оформено като една зала. Конструкцията на сградата е масивна със стоманобетонови рамки,колони,греди и плоча. Стените са от тухлена зидария.

Предвижда се височина на сградата да варира от 2,90 до 3,81м. Предвижда се настилка от гранитни плочи на пода, стените и тавана да са с гипсова мазилка и боядисани с латекс. Дограмата е РVС-стъклопакет.ф Според предварителния проект фасадите ще се измазват с външна силиконова мазилка върху предвидената топлоизолация и гладка варо-циментова мазилка. По цокъла се предвижда каменна облицовка. Покривната конструкция е дървена четирискатна лежаща върху стоманобетонова плоча. Предвижда се изграждане на електроинсталация и ел.оборудване, изграждане на гръмоотводна инсталация. 

Пещера все още няма обреден дом, в който да се извършат прощалните ритуали с починалите граждани и на практика, това ще реши проблема е мнението на кмета на Пещера Георги Козарев. Неотдавна бе създаден и Инициативен комитет, който започна събирането на дарения за бъдещата сграда.