Зам.-председателят на 43-тото Народно събрание и народен представител от БСП-Лява България в 13-ти пазарджишки избирателен район г-н Янаки Стоилов  ще има приемна за граждани в понеделник, 6 юли 2015 г. от 10,30 ч. в Областния съвет на БСП. В 13.00 ч. в Общинския съвет на БСП ще се проведе пресконференция на депутатите от БСП.

По време на днешното заседание на Парламента, след близо два часа дебати и процедурни хватки, поименна проверка на кворума и прекъсване на заседанието, Народното събрание успя да приеме само два параграфа от закона за референдумите, предаде БГНЕС.

Депутатите измениха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, като дадоха възможност и на

български граждани извън територията на страната да могат да участват в референдуми. 

Другата приета поправка урежда техническото произвеждане на референдум и избори за местна власт 2 в 1: общинските избирателни комисии ще изпълняват и функции по организиране на национален референдум на териториите на общините в случаите, когато референдумът се произвежда едновременно с избори за общински съветници и кметове.

Председателят на парламентарната група на „БСП лява България“ Михаил Миков възрази срещу съвместяването на двете функции. Според него това ще доведе до хаос в изборния ден, изборният процес ще се забави, ще има опашки пред секциите и гражданите ще бъдат затруднени.

Спорове в пленарната зала и поредица от процедурни хватки предизвика предложение на депутата Георги Кадиев,

според което чрез национален референдум не могат да се решават въпроси засягащи права на български граждани и националната сигурност. Същевременно той искаше изключване на забраната гражданите да се произнасят чрез референдум относно евентуален импийчмънт на президента.

Кадиев не беше в залата, за да защити предложението си. То беше подкрепено от депутата от ДПС Четин Казак, който предложи негова редакция.

Янаки Стоилов от БСП също направи редакция на предложението на Кадиев. Не бяха приети обаче нито една от редакциите, както и самото предложение на Кадиев.

Депутати от мнозинството обясниха, че няма необходимост от вписване на предложението на Кадиев, тъй като в закона вече е записано, че чрез национален референдум не могат да се решават въпроси от компетентността на Великото Народно събрание, каквито са въпросите за конституционните права на българските граждани.

Петър Славов от Реформаторския блок заяви, че от ДПС се опитват да саботират предстоящия референдум и въпроса за задължителното гласуване. Колегата му Мартин Димитров заяви, че ДПС не искат да има референдум.

Четин Казак от ДПС отговори, че не са против референдумите и искат българският народ да бъде питан, но не и по въпроси, които ясно са дефинирани като основни конституционни права на българските граждани.

Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт заяви, че не подкрепят

„поправката на Кадиев и поДправката на Казак“, защото е „замирисало на една обща манджа“. 

През следващата седмица предстои Народното събрание отново да се захване със закона за референдумите, като се предвижда намаляване на изискуемите прагове за валидност на референдума, както и по-малък брой подписи за неговото иницииране.