Първите отпускари от областта поеха днес към слънчева и размирна Гърция. Малко след като влезли в южната ни съседка обаче, се оказало, че бензиностанциите не приемат плащане на постерминал, а само кеш.

Не бяхме предвидили това, споделя пазарджиклийка във фейсбук. Тя и семейството и ще отмарят за седмица в Аспровалта. Наема за хотела платили още преди месец, но тръгнали с пари, в които не бил включен разходът за гориво на връщане. Ще се справим, просто трябва да харчим разумно, но искам да предупредя следващите.

Освен това банкоматите са празни. Гърците имат право да теглят по 60 евро на ден и се завъртат опашки от полунощ до ранни зори, когато парите привършват. За нас няма ограничения, но от празен банкомат нищо не можеш да изтеглиш. Казаха ни, ако искаме да отидем в Солун, там било по-лесно. До седми юли банките няма да работят, а след това също не е ясно какво ще стане.

Утре заради референдума се очаква вълна от митинги и вълнения. Те обаче се случват в сърцето на града, а не на плажната ивица.

Там кризата не се усеща, както винаги всичко е на ниво. Ние посещаваме това хотелче от няколко години насам и няма промяна нито в цените, нито в отношението на хората към нас. Времето е страхотно, децата са доволни, завършва жената.

Все още пътищата към Гърция не са много натоварени. Очаква се обаче наплив да се появи около средата на месеца, когато започва същинската вълна от отпускари. Тогава натоварване ще има и по основните български магистрали, тъй като през Родината ни преминава основния поток от гастербайтери – турци, които се прибират в държавата си.