Тестов екологичен автобус се движи по линиите на тролеите от трети юли насам, той е предоставен от фирмата производител в Чехия, за експериментално ползване на Пазарджик. Возилото бе представено днес от Емил Кимак, който е служител на фирмата за България и шефът на „Тролейбусен транспорт“ – Михаил Фолев, в рамките на редовната пресконференция на кмета Тодор Попов.

07busfolev

Новият електрически бус се зарежда от контакт с трифазен ток. Акумулаторът му се нуждае от осем часа, за да си набави заряд за пробег в рамките на 180 до 200 км. В случай на нужда може да се направи и бързо зареждане, за двадесет минути, което увеличава пробега с още петдесет на сто, заяви Кимак.

Предимството на този вид транспорт е, че при направените тестове, сто километра по улиците на града, струват десет лева, каза Михаил Фолев. По този начин цената на билетче за градския транспорт може да падне на десет стотинки, тъй като не е нужно да се изгражда контактна мрежа, както това се налага при тролейбусите.

07bus

Екобусът има 18 седящи места, а капацитетът му предвижда още 65 правостоящи пътници. Това е градска кола, която може да получи и допълнителен брой седалки, ако има по-натоварен пътникопоток, каза още Фолев.

В момента „Тролейбусен транспорт“ търси и други източници на финансиране, за да закупи необходимият брой екобуси. Това вероятно ще се случи след изборите, каза кметът Тодор Попов, който е на мнение, че освен европрограмите има и други начини за осигуряване на средства за общините.