Котешка стъпка, бял равнец, живовляк, подбел и мащерка изпълват поляните край Равногор и Атолука. Ако сте любители на природосъобразното лечение, сега е моментът да се запасите с ароматните треви, които цяла зима ще ви пазят от настинки, грипове и сезонни болести.

Билката котешка стъпка е позната още като билката на Левски, тъй като той я използвал за лечение на всякакви болести в годините, когато е бил свещеник. А днес много билкари и някои лекари вярват, че билката котешка стъпка скоро ще се прилага като лекарство срещу рака. Билката е позната още като черновръх или див босилек, а наименованието котешка стъпка идва от формата на цветчетата, които наподобяват котешки лапички. Широко разпространена е из цялата страна, особено в Стара планина, Средна гора и Родопите.

10koteshka-stupka-bilka-(1)-58431-500x0

Котешката стъпка има успокояващо действие, подобрява артериалната проходимост, нормализира кръвното налягане, прилага се за лечение на гинекологични заболявания, мастопатия, миома, камъни в бъбреците, цистит, гастрит, паркинсон, кожни заболявания (бемки, брадавици, себорея, пърхот, екзема, кокоши трън, мазоли, повърхностни рани и т.н.), помага при инконтиненция на урина, полезна е за диабетици.

Билката котешка стъпка като лекарство срещу рака

Смята се, че билката котешка стъпка може да се превърне в ефикасно лекарство срещу рак. Досега са правени успешни експерименти с мишки, които били заразявани с ракови клетки, след което лекувани с инжекции с екстракт от котешка стъпка, а ефектът бил невероятен – раковите клетки изчезнали.

Внимание: Прилагането на билката е противопоказна при проблеми със сърцето, бременни, кърмачки и малки деца.

Как да прилагате билката котешка стъпка?

Залейте супена лъжица от изсушената билка да се запарва в 400 мл. вода и оставете 10-ина минути да се запари. Консумирайте 3-4 пъти ден преди хранене.

Според световно известната билкарка Мария Требен – белият равнец е лечебно растение, без което нашият живот е немислим. То е всъщност най-добрият ни помощник при множество тежки заболявания, но на първо място е лечебна билка за жените. Не можете да си представите колко важен е белият равнец за тях. Пастор Кнайп казва в статиите си: „Жените биха си спестили много беди, ако от време на време посягат към белия равнец!“ Дали се касае за младо момиче, което е склонно към нередовна менструация, или за по-възрастна жена, която е в критическата възраст или вече е излязла от нея, за всяка, млада или стара, е важно често пъти да изпива чаша чай от бял равнец. Той въздействува много добре на корема на жената, така че тя не би могла да направи нищо по-добро за здравето си, освен при разходка в гората или из полето да си набере букетче пресен бял равнец. Той расте по поляни и тесни коларски пътища, по пътни окрайнини и в края на житните ниви в големи количества. Цветовете са бели до розово-червени и ухаят тръпчиво ароматно на слънцето. По принцип цветовете трябва да се берат при силно слънце, тъй като тогава етеричните им масла и с тях и лечебната им сила се повишават.

10bial ravnec