Българската православна църква днес почита Св. Марина. В нашата област на мъченицата са посветени два параклиса – край Пещера и Варвара. На този ден празнуват всички, които носят името на светицата, означаващо „морска“.
Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. 

В българските народни вярвания Света Марина се приема за покровителка на водите и най-вече на Южното Черноморие. В деня, когато се почита нейната памет, се смята, че водата в църквите и манастирите, носещи нейното име, е лечебна. Света Марина се приема и като покровителка на брака, странно е това, че нашият край е доста отдалечен от морета, а тук светицата има почитатели. Смята се, че нейните оброчища са създадени от преселници, има данни, че не малка част от хората в областта са дошли тук от селища в Гърция и Албания, които са били разположени на морския бряг.

Раннохристиянски комплекс Св.Марина се намира край Варвара, на това свещено място са разкрити основите на някогашна църква. То е обявено и за природен резерват, заради петте вековни дъба в района на светилището. Водата на чудодейният извор се смята за лековита. Всяка година на този ден се отслужва празнична света литургия, прави се водосвет за здраве, а на малката поляна до параклиса се вари и вкусния варварски курбан, който заедно с обредните хлябове се раздава за здраве на дошлите хора.

Ранно християнският комплекс „Света Марина” се намира недалеч в гората, до гара Варвара. Легендата, която съществува разказва за хубавата мома, която си имала любим момък, но баща и решил да я задоми за богат мъж. Тя не понесла това и сложила край на живота си на мястото, където се срещала с любимия си. Пристигнал той на другия ден на уреченото място и видял любимото си момиче мъртво. Безкрайна мъка разтърсила душата му. На мястото където капели сълзите му бликнало изворче. От тогава местността носи името на тази красива девойка. Хората построили църква на това свято място и всеки, който го посети оставял дребна монета за здраве и щастие. Света Марина е покровителка на чудодейния извор на това християнско светилище. Водата се смята за лековита и лекува очни болести.

В Пещера също има параклис посветен на Св. Марина.