За 14-та поредна година в събота жители и гости на Калугерово честваха празника на селото. Той е част от станалите традиционни местни празници на културата „ Илинден“. Тържествата бяха открити от кмета на община Лесичово инж. Серьожа Лазаров.

„През изминалите 4 години от  настоящия мандат селото промени видимо облика си, за което с екипа ми от администрацияна на община Лесичово положихме не малко усилия.
Днес открихме новият стадион на Калугерово.
Напълно обновени са читалището и здравната служба, в която изградихме и нова детска площадка.
Други детски площадки в селото бяха изцяло реновирани.
Всеки момент очакваме да започнем и изграждането на нов участък от 1 км., на пътя от центъра на Калугерово към Елшица.
До края на мандата ще ремонтираме и част от уличната мрежа в селото със собствени средства на общината, предвидени в бюджета за „ Капиталови разходи. Изминалите години нямаше да са така ползотворни без вашата пълноценна подкрепа за мен и екипа ми .
Надявам се тя да продължи и в бъдеще, за да превърнем Калугерово и другите села от община Лесичово в едно по-добро място за живот.“, заяви в словото си пред калугеровци инж. Лазаров.
Водещ на тържествената вечер беше известният комик Венци Мартинов. По повод празника инж. Лазаров и кмета на Калугерово Иван Лазаров поздравиха и зарадваха с подаръци най-възрастните и най-младите  жители на селото – 97-годишните Петрунка Ненова и Кръстан Кочев, 10-дневната Невена Шипарова и родения на 17 юли 2015г. Атанас Бангьозов. С награди бяха отличени и най-добрите спортисти на Калугерово – републиканският шампион по колоездене Георги Гинин, националният шампион по самбо Иван Стоев, републиканския шампион по самбо и джудо, и сребърен медалист от Балканиядата Димитър Стоев. За доброто настроение на празника се погрижиха оркестър „Велинград“ и местни певчески и фолклорни състави, тацьори. Кулминация на вечерта бе концертът на Ивана, която взриви публиката с хитовите си песни.