Средногорският град Стрелча посреща своите гости с огромен надпис, който краси входа на града откъм Пазарджик и е видим от десетки километри разстояние преди да влезете в града. Идеята принадлежи на кмета Иван Евстатиев, а изпълнението е от бели камъни върху насип.

Гордостта на Стрелча днес са водата, розите и историята. Никак не е малко за една градче, което наброява 5600 жители заедно с четирите села наоколо. За минералната вода на Стрелча се твърди, че е най-лековитата в България и трета в Европа след тази на Карлови Вари. Коя е втора в класацията, местните така и не уточняват. Те само напомнят, че не един и двама мъченици са докарвани тук на носилки и след няколко бани вече ги виждали на дансинга.

Това за дансинга не е измислица, а факт, изрядно документиран в стар документ, намерен в някогашната, отдавна заличена от лицето на земята къпалня. Там съвестен ценител на точното време намерил и достолепен стенен часовник. Реликвата днес е на почетно място в новата баня, а редом с нея в рамка е и споменатият документ, на който на старобългарски пише: „Въз основа на химическото изследване на Върховния медицински съвет минералните бани в Стрелча лекуват хроничен, ставен и мускулен ревматизъм, неврастения, невралгия, ишиас, хронически заболявания на женските полови органи, нефрит с отоци, стомашни и чревни разстройства, хронически кожни страдания, пясък в бъбреците, жлъчката и други.“

Това са написали някога специалистите и ако всичко това е истина, то здравната каса спокойно може да бъде закрита, с което ще се спестят всички партийни боричкания на тема кой да я ръководи и какъв да е бюджетът й. Както е отбелязано по-надолу в документа: В банята има два басейна с температура 38-39 градуса, водата е с приятен вкус, без миризма, бактериологически чиста. Тя дава благотворни резултати. Лечебните свойства на стрелченските минерални и радиоактивни бани се отличават от останалите по-богатото си съдържание на радиева еманация. Според изследването на проф. Пенчев от септември 1914 година на списанието на академията на науките те по своята лековитост и радиоактивност са първи в България. При баните има уреден парк-хотел, борова гора, залесени алеи, много нови постройки, хотели с ниски наеми, изобилна евтина храна, продукти от първа необходимост и колониали на обикновени цени“.

Така е било точно преди сто години. Днес водата си е същата, боровата гора и залесените алеи пак са си на мястото. На мястото на старата има друга, съвсем модерна баня. Удоволствието в басейна и под душовете й струва само 2,50 лева.

Освен банята в центъра на града в покрайнините на Стрелча се намира още едно минерално чудо. „Банчето“, наречено по-късно златно. През 1935 години изворът е каптиран. Днес два нови басейна лекуват периферийната нервна система, опорно-двигателния апарат, вътрешните органи, подобрява се сънят, самочувствието и апетитът. Температурата на водата е 30,5 градуса. А според свидетели ефектът след 10-12 бани е магически.