Лятото по принцип е сезон за почивка, не е така обаче за неспокойния дух на пазарджишкия художник Константин Анастасов, който не се задържа на едно място повече от седмица. Преди броени дни той се завърна от пленер в красивото село Фотиново, където заедно с още четирима свои колеги се е радвал на спокойствието на Орфеевата планина.

22koko hram

Нямах ден, в който да не съм направил поне една работа, споделя художникът и показва местният храм, малка уличка и красива ваза с цветя. Домът на жената, в който били настанени творците бил също много живописен. Коко е особено впечатлен от това, че стопанката му всеки ден ходела да бере боровинки, а след това правела сладко от тях. Беше много чисто и много уютно. Художникът благодари и на кметицата на селото Димитрия Миховска, която от два мандата управлява Фотиново. Тя се постара да имаме всичко, от което се нуждаехме, за да прекараме добре в селото, казва живописецът.

22koko2

Преди да стигне до сърцето на Родопа планина той е бил в Несебър, където е направил над десет рисунки и още толкова живописни работи. Те ще бъдат част от бъдещата изложба „Дневник от морето – 2015″. Храмовете запазили своята прелест преминавайки през столетията, къщите с аромат на дърво, малко гларусче, което стояло на прозореца на стаята му, всичко това вече може да се види в работите на Анастасов. Предстоящата изложба ще бъде експонирана в малката зала на ХГ“Георги Машев“ през септември. За да е пълна с още повече впечатления и спомени обаче, Коко отново ще се върне в Несебър, този път през август, а междувременно ще посети пленер във Велинград.

22koko4

КИТАЙ и КИПЪР

Пет работи на Константин Анастасов ще бъдат експонирани в постоянна изложба в Музей на съвременното световно изкуство в Пекин. Те са избрани сред стотици хиляди изпращани от цял свят. Темата е била „Китай през очите на художниците“, а втората „Конфуций“. Аз избрах да работя по нея, разказва Анастасов. Бил много приятно изненадан, когато получил писмо, с което го уведомявали, че очакват оригиналите. Не знам дали някога ще успея да отида и да ги видя с очите си, доверява творецът, но е щастлив, че е оставил там своя отпечатък.

С пет работи Коко участва и в конкурс в Кипър. Там тематиката е „Маслината – история, политика, бъдеще, мъжът и жената“. Все още не е ясно обаче какво ще се случи там.