С помощта на телескопа „Кеплер“ американски учени откриха екзопланета, подобна на Земята, която се намира в „обитаемата зона“ около звезда катоСлънцето. Това бе съобщено на пресконференция на НАСА, предадоха световните информационни агенции.

Екзопланетата Kepler 452b е 60 процента по-голяма от Земята. Намира се на около 1400 светлинни години от нас в съзвездието Лебед, заявиха учените на пресконференцията на НАСА.

По новооткритата планета може да се съди каква участ очаква Земята след милиарди години, когато Слънцето ще е по-горещо, твърдят специалисти от института SETI. От института на базата на данните, събрани от телескопа „Кеплер“, са съставили каталог на небесните тела-кандидати за екзопланети.

„На 20-ата годишнина от откриването на първата екзопланета, „Кеплер“ успя да намери планета и звезда, които най-много се доближават до почти пълните копия на Земята и Слънцето. Тази находка ни позволява да направим поредната крачка към откриването на пълноценни двойници на нашата планета“, заяви Джон Грунсфийлд, заместник-директор на НАСА по научните въпроси.

Благодарение на телескопа „Кеплер„, който от три години и половина наблюдава хиляди звезди на кръстопътя на съзвездията Лебед и Лира, е съставен нов каталог, в който към 4175 вече известни небесни обекта са добавени още над 500. Сред тях са 12 екзопланети, подобни по размери и условия на Земята.

Една от тях – Kepler 452b – може да бъде наречена „по-голямата братовчедка“ на нашата планета, заявиха американските учени на пресконференцията на НАСА.
Kepler 452b орбитира около звездата си Kepler 452, чиято маса и спектрален клас са идентични на нашето Слънце. Тя се намира на края на „обитаемата зона“ или „зоната на живота“ – на такова разстояние от своята звезда, при което на планетата не е нито прекалено горещо, нито прекалено студено и затова може да съществува вода в течно състояние. А това на теория позволява да се говори за евентуално зараждане на живот на повърхността й във вида, в който процъфтява на Земята.

Има обаче и съществени разлики между Земята и Kepler 452b, чийто диаметър е с около 60 процента по-голям от земния. Това кара учените да отнесат екзопланетата към т.нар. суперземи, точните физически свойства и обитаемостта на които засега са поставени под въпрос.

Освен това, ако се съди по възрастта на звездата, Кepler 452b е с 1,5 милиарда години по-стара, отколкото е нейната „по-млада братовчедка“ Земята. От една страна това увеличава шансовете за съществуване на живот на нейната повърхност, а от друга не дава никакви гаранции за това, подчертава Джон Дженкинс, един от авторите на откритието.

Освен Kepler 452b, телескопът „Кеплер“ е открит още 12 потенциални „братовчедки“ на Земята. Техният диаметър е равен на земния или е по-голям от него не повече от два пъти, при това се намират в рамките на т.нар. „обитаема зона“.

Специалистите на НАСА се надяват, че откритието им ще помогне да бъде намерен истински двойник на Земята, с изучаването на който ще се заеме строящият се сега телескоп TESS, наследник на „Кеплер“.