Прогнозите за предстоящите почивни дни сочат, че жегата отново ще ни притисне. Този път доста повече от предишния уикенд. Спасението е в планината, а програмата по ваш избор. В събота ще има събор на Свети Константин край Пещера, гайдарско надсвирване в Равногор, а ако не искате да има шумотевица около вас, направо хващайте гората.  Този път ще ви отведем към Ракитово. В околностите на града има какво да се види, а за любителите на пешеходството предлагаме четири маршрута.

DSC_0067

1. Гара Костандово – крепостта Цепина

Пътеката е лека и изцяло панорамна. Свързва гара Костандово, до която се достига по атрактивна теснолинейка или по четвъртокласна пътна мрежа, с крепост Цепина.

23dorkovo-muzei-diorama.JPG-99978-500x0

 

Има възможност за отбивка под връх Здравец, по която се отива до Плиоценския парк и Диорамата до село Дорково. Пътеката се изминава за 4 часа.

23dorkov1

От пътеката се разкриват прекрасни панорами към връх Острец и Велинград, рида Алабак и Милеви скали, рида Каркария, трите селища на община Ракитово, връх Сютка. Туристите се докосват до античността, преминавайки през светилище на богинята Хера и крепост времето на траките. Могат да видят редки растения като гръцка видрица и съсънка. Могат да завършат прехода си до средновековната крепост на Родопите Цепина или през Палеонтологичното находище в Дорково.

13cepina

2. Дорково – Селце -Дъното

Това е маркирана пътека, която се изминава за 3 часа. Изходен пункт е центъра на село Дорково. Минава се край църквата „Св. Илия”, която е умален модел на патриаршеския храм „Св. Александър Невски” в София. Ако е ангажиран местен водач може да се направи отбивка до крепост Селското кале. Това е малка крепост от времето на Цепина. Вероятно е служела за контрол на пътищата от Баташкото блато (сегашния язовир Батак) към Дорково и Цепина.

23dorkovo

Чудесно място за почивка и пикник има в района на местността Селце. Преминавайки от Селце към Дъното, където е стената на язовир Батак, се открива чудесна гледка. Красота и покой. Времето е спряло за туристите и почиващите.

От Дъното може да се отиде с джип до Дорково – 11 км. каменен път макадам. Може да се отиде и до курорта Цигов чарк или курорта Свети Константин. В тези две посоки има чудесен асфалт.

3. Костандово – Връх Мел – Ловната хижа

Това е немаркирана пътека от Костандово до връх Мел и трябва да се потърси местен водач. От нея се разкриват най-хубавите панорами към Чепинската котловина. Преминава се за около 3 часа. В района на връх Мел има две култови скали: Острата скала и Панорамната скала. И от двете скали могат да се направят чудесни снимки. Панорамната скала е тракийско светилище. Мястото е чудесно за пикник.

23dorkovo2

От района на скалите и връх Мел може да се продължи към Костандовския залив на язовир Батак. Там има хижа на Ловно-рибарската дружинка от Костандово с 20 легла, в която може да се отседне. Разстоянието от връх Мел до хижата се изминава за половин час.

От Костандово до хижа ЛРД има маркиран път, който се изминава за 3 часа. По него може да се стигне и с високо проходим автомобил (джип). От хижата може да се отиде до курорт Цигов чарк по път край язовира, който става и за джип.

4. Ракитово – Блатца – Клептуза

Това е пътеката, която свързва Ракитово с Велинград. Най-удобно е да се отиде до Блатца с кола по асфалт 7 км. и от там да се тръгне по пътеката, която е с червена маркировка. Разстоянието от Блатца до Клептуза се изминава за 3 часа.

Любителите на по-големите натоварвания могат да изминат пеш и разстоянието от Ракитово до Блатца. В този случай изходен пункт е мостът Бундевица на Стара рек в Ракитово, по ул. Ропотамо, през местност Доловете, после около километър асфалт до Блатца.

Блатца е прекрасно място за пикник. През годините 1905 – 1907 там е възстановявал здравето си земеделският водач Александър Стамболийски.

По маркираната пътека до Kлептуза се преминава през тракийско светилище с култова скала. Там сега армъните от Велинград са изградили дървен параклис на Св. Георги – защитникът на овчарите.

* Снимки от теснолинейката – Кристиян Ваклинов