Две нови улици ще има в областния град, ако на предстоящата в четвъртък сесия на Общинския съвет бъде прието предложението на кмета Тодор Попов. Те ще се намират в района на бившата казарма, където в момента се изгражда нов жилищен комплекс. Предложението на градоначалника е да бъдат именувани „27 – ми Чепински полк“ и „Генерал-майор Гурко Мархолев“. Идеята е много добра с оглед на факта, че там е позициониран и паметникът на легендарния пазарджишки полк взел участие във всички войни водени от страната ни през миналия век. Генерал – майор Гурко Мархолев е роден в Карлово, но умира на 58 годишна възраст в Пазарджик, като служител в нашата казарма.

За него се разказва, че като младеж бъдещият пълководец учил във Военната академия Сен Сир в Париж. През 1908 г. по време на лекциите, един от кадетите се държал предизвикателсно с преподавателя си. Скандалът се повторил още 2-3 пъти, непослушният кадет продължил с просташкото си поведение. Накрая младият Гурко Мархолев не издържал – сграбчил състудента си за яката и го напердашил пред целия клас.

Докато го налагал карловецът крещял на френски: „Ах, ти, жълта маймуно! Ако още веднъж постъпиш по този начин, не само ще ти извия врата, но ще ти бия такъв шут, че ще тупнеш направо в Япония. Когато станеш император, тогава прави в твоята страна каквото искаш. Тук преподавателят е най-важен, а ние, студентите, сме равни помежду си!”

Така без да му мигне окото бъдещият български генерал Мархолев ударил няколко шамара на бъдещия японски император, тогава само престолонаследник Хирохито. Защото споменатата “жълта маймуна” бил самият той, с когото карловчанинът учил в един курс. След инцидента принц Хирохито не си  позволил подобно предизвикателно поведение с преподавателите. В академията по това време били и други младежи, които след години станали знаменитости в политиката. Колега на Гурко Мархолев бил и бъдещият президент на Френската република генерал Шарл де Гол.

След по-малко от десетилетие след скандала генерал Гурко Мархолев участвал в превземането на Одринската крепост през Балканската война. Там той се проявил много при пленяването на предводителя на противника – Шукри паша.

Името на генерал Мархолев е патрон на общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Пазарджик. Неотдавна на дома, в който той е живял в Пазарджик бе поставена и паметна плоча.

* Снимка – pzhistory.info