Паркирането определено не е основна специалност на дамската част от шофиращите, макар от време на време да ставаме свидетели на брилянтни изпълнения на жени. Уви, обаче те са все по-голяма рядкост.

Трудно е и да се измъкнеш от паркинга

Много често картинката е следната:

27kola

На две места за паркиране се мъдри кола – мъниче. Специално за дамата, а и онези които няма да си признаят, че паркират като нея, е следващият урок по „Успоредно паркиране“:

успоредно паркиране

 1. Спрете до колата, която се намира пред вашето място. Предните брони са изравнени и разстоянието помежду ви е около 60см. Включете задна предавка и дръжте крак на съединителя.
 2. Тръгнете назад на полусъединител с много бавна скорост въртейки волана към бордюра. Ъгълът трябва да е остър, но не трвърде! Около 45 градуса.
 3. Когато облегалката ви се изравни със задната броня на другата кола, започнете да въртите волана на другата страна(навън от бордюра)
 4. Изправете посоката. Сега колата ви би трябвало да е на 20см от тротоара и успоредна на него. Може да се наложи да дадете напред, но си оставете място за излизане. Слезте и приемете овациите на околните пешеходци.

  Как става паркирането на заден ход?

  схема на гараж паркиране
  Схема A
  Когато мястото се намира от лявата ви страна както при схема А. Ако условията позволяват изнесете колата напред и на дясно, така че да застане пред набелязаното паркомясто. По този начин не се налага да въртите волана докато се движите назад.

  Изберете отправна точка на завиване
  Изберете си паркомясто и една от от страничните линии за отправна точка(виж схемата). Бъдете сигурни че следите тази отправна точка в огледалата за обратно виждане.

  Схема Б

  Колата в центъра на пътя. Не се притеснявайте за точката на завиване в момента, концентрирайтесе върху позиционирането на вашия автомобил в средата на пътя. Това ще ви даде достатъчно разстояние от гаража, също радиуса на влизане ще е по-голям следователно по-лесно ще маневрирате и наблюдавате. След като сте в центъра на пътя, спрете колата. Ако сте на наклон, дръпнете ръчната спирачка. Изберете задна предавка, независимо от други превозни средства или пешеходци.Изберете отправна точка на завиване
  Изберете си паркомясто и една от от страничните линии за отправна точка(виж схемата). Бъдете сигурни че следите тази отправна точка в огледалата за обратно виждане.

  Пуснете назад докато изравните линията преди отправната точка с центъра на предната врата. Сега завъртете волана на пълен ляв, така ще насочите задницата към паркомястото на отправната точка. В идеалния случай, паркингът ще бъде празен. Ако това е така, изберете която референтна линия(отправна точка) искате. Ако има други коли в съседство, може да се наложи да изберете друга отправна точка, която ще трябва да ви води в избраното от вас място.