Работодатели от Пазарджик и пещера подготвят протестно шествие в Пазарджик срещу увеличението на цената на електроенергията. То ще се проведе в сряда, а в него ще се включат ръководители, работници и служители от предприятията в града, основната част от протеста ще протече пред сградата на Областна администрация.

Подадени са заявления за протести в 29 града: Бургас, Берковица, Бяла Слатина, Варна, Враца, Горна Оряховица, Долна Оряховица, Казанлък, Кюстендил, Ловеч, Любимец, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Пещера, Плевен, Пловдив, Първомай, Разград, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Червен бряг, Шумен, Ямбол, съобщиха днес от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българска камара по машиностроене, Асоциацията на дружествата от леката промишленост, Съюзът на производителите и преработвателите на плодове и зеленчуци, БСК и КРИБ.

Навсякъде протестът ще стартира в 11.00 часа и ще продължи до 13.00 часа.

Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките „Задължения към обществото“. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията. Не приемаме предложените нови цени за „задължения към обществото”, защото те ще доведат до загуби за българското общество, се казва в призив подписан от работодателските организации в България.