Виолета Боева, управител на ЦРДУ

Центъра за работа с деца на улицата- с. Алеко Константиново заедно с Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи- гр. Пазарджик, проведохме 10- дневен лагер на планина в с. Шипково, общ. Троян  от 13 до 23. 07. 2015 г.

За децата от с. Алеко Константиново летния отдих се оказа голямо събитие, защото те не са напускали селото до този момент. Голяма част от тях не знаеха какво значи „лагер”. Наблюдава се едно явление при родителите, че те трудно пускат децата си за по дълъг период извън селото, защото през лятото ходят на работа на полето или на близкото сметище и оставят по-големите деца да се грижат за по-малките. Екипа от специалисти на ЦРДУ посети домовете им и успя да разговаря с всички родители и да им разясни ползата от летния лагер. По време на престоя в почивната база, организирахме еднодневна екскурзия  до с. Орешак,  където децата с голям интерес разгледаха експонатите и се запознаха с историята на грънчарството  в Националното изложение на художествените занаяти.

Следващата отправна точка беше Троянския манастир и Природонаучния музей в с. Черни Осъм. Децата останаха много впечатлени и одухотворени от видяното. За един час присъствие в музея, децата успяха да се запознаят и видят различни видове горски животни, музейната сбирка от птици, насекоми, пеперуди и влечуги.

В близост до почивната база се намираше басейн с минерална вода, където  децата направиха закалителни / водни и въздушни/ процедури под ръководството на възпитателите. През цялото време се провеждаха  различни състезателни, спортни игри и забавления. Всеки ден  ходихме  по определени еко-пътеки из Троянския балкан, където  си набрахме  билки и горски плодове, наслаждавахме се на природната красота

За децата това остана един незабравим спомен. Направихме много снимков материал и клипчета от живота по време на лагера.