Собственици на вили в местността Цигов чарк край Батак недоумяват защо все още няма автобус до там от Пазарджик. В предишни години, автобусът който е пътувал по обяд до Пещера е продължавал курса си през Батак до курорта. Тази година обаче все още превоз няма. Проблемно е предвижването най-вече на хората от третата възраст, които не разполагат с личен автомобил. За да стигнат до имота си, те трябва да бъдат откарани там от своите деца или близки. На практика в делнични дни това е напълно невъзможно, разказва 73 – годишната Цветанка. Ако искам да си сляза, а вече са ме закарали пак трябва да ги тормозя, казва симпатичната баба.

От Автогара – Пазарджик обясниха, че фирма „Хебър бус“ не извършва превози в тази посока. Тази линия се обслужва от пещерската фирма „Транссервиз“ и вероятно ръководството е преценило, че линията не е рентабилна.

От няколко години автобусната връзка на курорта Цигов чарк с областния център Пазарджик е прекъсната, разказва и студентът по икономика Кристиан Ваклинов. Единственият начин за превоз от града до летовището край язовир Батак е с автомобил. Да, има и още един вариант – с автобус от курорта до Велинград и оттам с теснолинейката до Септември, после до Пазарджик или с рейс от СПА столицата до областния град.

Но тези два варианта са крайно неудобни за хората, които най-често нямат кола – пенсионерите. Именно защото с това прекачване пътуването става поне 2 часа и половина, в най-добрия случай. Освен това бусчето от Цигов чарк до Велинград пътува 4 пъти дневно и не е съобразено с превоза за Пазарджик от курортния град. Така най-близкият голям планински курорт до нашия град остава без пряка връзка с него. Преди няколко години имаше 2 автобуса от Пазарджик до курорта – сутрин в 7 и следобяд в 15 часа, каза още Кристиан.

Кристиан Ваклинов, чието семейство има вила в курорта разглежда два рационални варианта – два курса на рейсовете за Велинград да се удължат през Пещера – Батак – Цигов чарк – Ракитово или два от автобусите по линията за Пещера да се качват до курорта край язовир Батак.

Освен страдащите почиващи в Цигов чарк, то и жителите на градовете Батак и Ракитово също са отрязани от областния център. Ракитовци биха слезли в града с прекачване във Велинград, а Батачани ползват рейс сутрин в 7, идващ от Доспат.

При все, че за Велинград рейсове има на всеки час и половина, нищо не пречи сутрин към 8 и следобед към 16 ч., те да минават през Цигов чарк. Сега велинградските автобуси движат през селата Звъничево и Варвара, но до тях има междуселски автобуси също много често. Затова, ако два рейса сутрин и надвечер минат през Пещера, варварци и звъничовци няма да са ощететени от връзки с Пазарджик, казва още Кристиан.