До края на годината ще имаме възможността да наблюдаваме няколко метеоритни потока. С най-силна енергия обаче ще е този в нощта на 12 срещу 13 август, казват астролозите. Тогава ще бъде звездопадът на Персеидите. Отлична видимост на природното явление ще има от Равногор, Цигов чарк, Ракитово, Атолука, Сърница. Изберете място, където няма да ви пречи уличното осветление или запалените лампи на високи сгради.

Те сбъдват най-много желания, смятат експертите в областта. Тази година Луната ще е в намаляваща фаза и няма да пречи на гледката с ярката си светлина. Ще може да наблюдаваме по средно 50 метеора на час в съзвездието Персей. Намерете спокойно място, където може да се наблюдава падането на звездите. Усамотете се и в тишина си пожелайте желанието. Вглъбете се и го повторете три пъти, докато наблюдавате как вашата звезда пътува към Земята. Така желанието ви ще отекне в Космоса, казват астролозите.

Персеидите са богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, от което произхождат. В страните от Западна Европа метеорният дъжд е известен като „Сълзите на Св. Лаврентий“, понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в Католическия календар.

Максимумът на активността на потока настъпва около 13 август, като от 8 август активността на Персеидите превишава активността на спорадично падащите метеорити.