Дебютният пълнометражен игрален филм „Жажда“ на режисьорката Светла Цоцоркова ще бъде част от програмата „Нови режисьори (New Directors)“ на 63-ото издание на международния филмов фестивал Сан Себастиан (18-26 септември 2015).

Директорът на фестивала Хосе Луис Ребординьо, заедно с директора на Kutxabank днес обявиха филмите, които ще участват в конкурса „New Directors“. Международно жури определя носителя на Kutxa New Directors Award, като тази награда е най-сериозната като финансова стойност от всички фестивални награди – 50 000 евро се поделят между режисьора на филма-победител и неговия испански разпространител.

В тази конкурсна програма могат да участват дебютни или втори филми на режисьори, като прожекцията в Сан Себастиан е световна премиера за всеки един от тях, съобщават от София филм фест. Филмът на Светла Цоцоркова беше показан през март на закрита прожекция в рамките на София Мийтингс, подписаха договор със световен разпространител и беше селектиран за участие в Сан Себастиан. Конкурсът „Нови режисьори“ ще представи 13 филма.

С тази селекция и с Kutxa New Directors Award фестивалът в Сан Себастиан продължава мисията си да дава шанс и да поддържа надеждите за бъдещето на киното. Миналата година „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели престижната Kutxa New Directors Award, и след световната си премиера в Торонто и европейската си премиера в Сан Себастиан филмът беше разпространен в много държави в цял свят и спечели десетки награди от международни форуми като Солун, Токио, Варшава, Вилнюс, София, Трансилвания „Урок“ е и един от трите филма-финалисти за наградата Lux Prize на Европейския парламент за 2015 година. През 2010 година в конкурса „Нови режисьори“ беше представен и дебютния филм на Драго Шолев „Подслон“.

И трите филма са били селектирани в програмите на Sofia Meetings, където са се срещнали за първи път със световни селекционери и разпространители. Международният филмов фестивал в Сан Себастиан се провежда всяка година през септември в испанския град Доностия-Сан Себастиан, в баската провинция. От създаването си през 1953 година той е установен като един от най-важните филмови фестивали в света. „Жажда“ е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, в копродукция с Омега Филмс.

Светла Цоцоркова е талантлив млад режисьор, чиито късометражни филми са представяни и отличени на много международни фестивали, а филмът й „Живот със София“ спечели Наградата Jameson на София Филм Фест през 2004 година. Ролите в „Жажда“ се изпълняват от Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор на филма е Веселин Христов, художник – Георги Тодоров, художник на костюмите е Елена Стоянова, композитор Христо Намлиев, звукорежисьори са Валерия Попова и Момчил Божков, продуценти са Надежда Косева и Светла Цоцоркова, Фронт Филм. На добър час на филма и екипа му.

Вижте и друг успешен проект с участието на Светла Цоцоркова