Розовски вриз, Брацигово, Пещера, Жребичко, Пазарджик ще видите като на длан, ако решите да посетите Гарвановата скала край Атолука. До мястото се стига с опитен водач, защото през зимата снегът е повалил много дървета и традиционната пътека буквално е затрупана от нападали борове и ели.

Иначе за да поемете натам, трябва да хванете първото голямо разклонение от пътя Равногор – Атолука, малко преди да навлезете в курорта. След като повървите около десет минути ще видите табелата, която сочи посоката за скалата на гарваните. От Атолука до там е около час. Край вас ще се редуват дървета и поляни, а ако имате късмет ще откриете и вкусните манатарки. В гората никога не тръгвайте с празни ръце, защото билките ще ви задяват постоянно.

Заради височината там все още цъфти жълт кантарион, бял равнец, мащерка, риган, котешка лапа, петте пръста и още много уханни целебни треви.

Трябва да внимавате защото отбивката за Гарванови скали е на около четиридесет минути от началната точка на пътешествиет ови, тя се пада вдясно от основната пътека. Ще я познаете по това, че започва стръмнина. Точно тук нас ни срещна човек с два бели коня, а малката Саша пожела да се снима на седлото на единият от тях.

03sasha

Когато пристигнете на мястото то ще ви омае, защото земята там сякаш свършва. Причината е в скалите, които се спускат отвесно и са високи около петнадесет метра. През ръба поглеждат само най-смелите.

03garvanica2

Над пейките поставени за туристите се кипри малко параклисче, то се нарича „Свети Стефан“. Създадено е преди година с изцяло доброволния труд на летуващите на Атолука. Сред тях има и преподавател в Сорбоната. Казва се Спас Содев.

Можете да съчетаете тази разходка с предстоящия в събота събор на курортното селище, когато там ще се съберат пенсионери от цялата страна, за да участват в надпяване организирано между техните клубове по повод празника. Иначе същинският празник на Атолука е на Голяма Богородица, заради параклиса, който е създаден също с доброволен труд в центъра на брациговския курорт.