Кметът на Копривщица Ганчо Герданов забрани чалгата по време на предстоящия фолклорен събор, който ще се проведе в петък, събота и неделя в средногорския град.

04gancho

Националният събор на българското народно творчество „Копривщица“ се провежда от 1965г. Съборътпопуляризира по невероятен начин българския народен фолклор, като събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цялата страна. На първото си издание между 12 и 15 август край Копривщица са се събрали над 4000 народни певци, танцьори, изпълнители на музикални инструменти и др.

Фестивалът се провежда през пет години, като през 2010 г се проведе десетото му юбилейно издание. Традиционно съборът се провежда в местността Войводенец. Фестивалът има конкурсен характер. Всички участващи трябва да представят програми, основани на фолклора от областта, от която идват. В юбилейното издание на фестивала са се включили над 18000 участници. Преди събитието в Копривщица в цялата страна се провеждат местни събори, на които се излъчват участниците в големия национален събор.

В събора участват още свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи и др. Интересен факт е, че сред участниците има и чуждестранни групи, пресъздаващи български народни танци и обичаи. За посещението на събора се заплаща входна такса, която през 2010г е била в размер на 1 лв. Заснемането на събора също се заплаща. Организатори на националния събор са Министерството на културата и община Копривщица.

Община Пазарджик осигури транспорта на всички участници от града и населените места в региона. Над 240 души наброяват участващите състави от селата: Черногорово,   Ивайло,  Мало Конаре, Пищигово, Сбор, Росен, Цар Асен, Юнаците, Величково,  Алеко Константиново, Главиница, Дебращица и Братаница.