560 са участниците от област Пазарджик, които ще участват в Националния събор на българското народно творчество, който тази година се провежда на 7, 8 и 9 август в Копривщица. В регионалния етап за участие в националния събор се включиха изпълнители от девет общини в областта – Пазарджик, Велинград, Септември, Белово, Сърница, Лесичово, Пещера, Батак и Стрелча.

Съгласно указанията на Министерство на културата и утвърдения Регламент на събора, със Заповед на областния управител на Пазарджик бе назначена регионална експертна комисия, в която участваха етнографи и фолклористи от Пазарджик и региона. Комисията избра и утвърди изпълнителите и програмата, с която те ще се представят на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица.

Изпълнителите от област Пазарджик ще се представят народни обичаи, индивидуални и групови фолклорни изпълнения, в третия ден на събора – 9 август, на шеста сцена от 8.00 до 12.00ч. Утвърдената програма предвижда участие на 33 фолклорни групи и 25 индивидуални изпълнители от 31 читалища в област Пазарджик. Времетраенето на програмата за всяка област е до 4 астрономически часа.

Националният събор на българското народно творчество се провежда през 5 години в Копривщица. С тазгодишното му 11-то издание от 7 до 9 август ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на фестивалa. В дните на Събора, който ще премине под личния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО – г-жа Ирина Бокова, среща ще си дадат хиляди почитатели на българското народно творчество. На седемте традиционни сцени на поляните в местността „Войводенец“ и на две допълнителни сцени в самия град ще се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, изпълняващи български фолклор. Участниците са от различните краища на страната, както и българи, живеещи в чужбина.

 

04program