Акценти на Петият юбилеен международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“, 7-9 август, Велинград

Както всяка година, фестивалът ще се проведе на 3 сцени – централна, открита сцена на площад „Николай Гяуров“, детска открита сцена в парка до х-л „Двореца“ и Градската художествена галерия – къща „Цвета Шуманова“.

Във фестивала ще вземат участие чужди културни институти у нас от Русия, Италия, Македония и Чехия. Новост на фестивала е рамковото гостуване на „Анимаарт“ ООД и наградените анимации от последното издания на фестивала „Златен кукер“ 2015, „Фортисимо Фамилия“ с детската си образователна програма и участието на БНТ в Ретроспективната панорама на българския музикален филм.

Фестивалът ще организира конкурс в категориите „Филми- спектакли и концерти“, „Филмови портрети“, „Музикални репортажи“, „Клипове“ и „Музика за деца“.
Къде другаде, в трите дни на уикенда ще можете да видите и чуете цял букет от оперни съзвездия – Николай Гяуров и Борис Христов, Мирела Френи и Райна Кабаиванска, чудесната Магдалена Кожена, Александрина Пенданчаска и много други?

Това издание ще отдаде почит към паметта на неочаквано и без време напусналия ни проф. д. изк. проф. Александър Янакиев. На него е посветена специална ретроспектива „Българският музикален филм“. Модератор на сесията ще бъде Чавдар Гагов – режисьор и продуцент, съученик на Сашо Янакиев. Той също е подготвил своя изненади за публиката. Точно сега, когато празнуваме 100 години българско кино е хубава идея да се погледне на позабравените жанрове музикално кино, за което ще ни напомни „Баща ми бояджията“ с незабравимите Невена Коканова и Коста Цонев, анимациите на музикална тематика „Пеещите каубои“ и „Цирк Глория“ на Пройко Пройков, мейкинга на Деница Торньова „Д@ опера“ проследяващ подготовката за операта „Бохеми“ на Пловдивската опера и др.

Специална сесия е организирана и за почитателите на хубавата македонска музика с подбрани изпълнения на фолклорна, етно и класическа музика.

Детската киновечер ще е изградена почти изцяло от отличените анимации на „Златен кукер“. Специален гост на вечерта ще бъде българката от Ню Йорк – Влада Томова, която ще зарадва децата с „Пеещата азбука“.

Още пеещи обекти ще летят из Велинград по време на фестивалните дни, че и след тях. Става фума за уникалните „пеещи фланелки“ с бранда на фестивала, които ще „дразнят“ смартфоните и таблетите на публиката, пускайки им на живо, знаменити арии от световните сцени изпълнявани от оперната легенда Николай Гяуров – патрон на фестивала. Организаторите се надяват, че това ще е хита на лято 2015.

Още приложения с използването на технологията „Разширена реалност“ – патент на Института за виртуална култура – един от организаторите на проявата, ще демонстрират в „Цвета Шуманова“ с уникалната смарт изложба „В зората на Европейската цивилизация“, която Запрянка Кръстева, археолог от Историческия музей в Асеновград, ще открие и ще покаже с помощта на 20 табла разкриващи артефакти и терени, дейности и занаяти, изкуство и археология на Свещеното, открити преди години край село Мулдава, в една, прекрасна и до днес местност „Долът на 40-те извора“. Приложението вече бе показано в Ню Йорк, на археологическа конференция в тамошния университет и предизвиква порой от писма с искане да гостува и да бъде представено в Париж, в Националната библиотека на Франция и ред други музеи и културно-изследователски институти в чужбина.

Откриването на Петият юбилеен международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ ще се състои утре, 7 август от 11 часа, пред паметника на оперната ни легенда до кметството на Велинград, а награждаването и закриването на фестивала ще е на 9 август от 21 часа на площада, когато ще видим и чуем „Разбулване на Саломе“, един великолепен филм на Найо Тицин за операта от Р. Щраус, с участието на нашата гордост Александрина Пенданчанска.
Наградите са необичайни, но нека първо видим кои ще ги заслужат.
Така че, ето ви идея за културен туризъм и един приказен уикенд с музика и кино, в балканската СПА столица Велинград.