В края на август трима пазарджиклии ще развеят българския флаг над връх Елбрус. Те са Мирчо Бакалов, Тодор Калоянов и Иво Цанков. Експедицията на смелчаците започва на 25 август и ще приключи на 6 септември, когато те трябва да се завърнат от Кавказ.

Елбрус или както го наричат местните Минги-Тау /вечната планина/ е най-високият планински масив и връх (5642 м) в Русия и респективно в планинската система Голям Кавказ. Съществува неофициален спор за това дали Елбрус е най-високият връх в Европа или тази чест се пада на Мон Блан (4810 м) в Алпите. Това зависи от дефинирането на границата между Европа и Азия, като в последните години по-популярната теория е, че Елбрус попада в територията на Европа. Митологията го посочва като мястото където Зевс е приковал Прометей заради това, че е открил на хората тайните на огъня и мореплаването.

За Мирчо върхът няма да бъде особено затруднение, тъй като зад гърба му вече има цял списък от изкачени пет и шестхилядници. Аконкагуа /6962 м /, в Андите

07mircoak

и Калапатар в Хималаите. Между другото надморската му височина е само с метър по-голяма от тази на Елбрус.

В актива на покорените от Мирчо Бакалов е и Мон Блан. До момента той е изкатерил над петдесет върха в различни точки на света. Хобито му отдавна се е превърнало в начин за релаксация и непрекъснато доказване на силата на човешкия дух. Най-голямата му мечта е изкачването на Еверест.

В България обича Пирин и не рядко хора от Пазарджик и ученически групи го канят за водач в планината на бог Перун. За него катеренето започва преди около пет години, когато негов приятел го кани да изкачат заедно Мальовица. Това се случва през зимата и докато вървят нагоре в планината Мирчо вижда скиорите в подножието. Изкачват върха, но той го кара да се запали и по ските. Докато кара на Боровец вижда Мусала и тя се превръща в следващата му цел.

07mircho

Следва Вихрен и още много в Стара планина, Родопите, Рила и Пирин. При това не само лете, а и зиме. Особено труден за изкачване през зимата е Вихрен, когато снегът е покрил всичко и не виждаш нищо друго освен бяла пелена пред себе си. но пък е най-добър за подготовка при покоряване на още по-високи върхове, споделя Мирчо.

Така за кратко той покорява всички най-високи точки на България и започва да поглежда навън. Заедно със съпругата му Мария изкачват Митикас – на Олимп в съседна Гърция.

07mircho maria olimp

Следва 23 дневно пребиваване в Хималаите и покоряване на Калапатар и неговите 5643 м. Зад гърба му се вижда Еверест.

07mircho-hristo prodanov

07mircho-mon blan

Следва Аконкагуа в Андите.

07mirch0-akonka

Мирчо не мирясва, докато не се покатери и на най-високия европейски връх Мон Блан. Това се случи преди по-малко от година, през септември.

07mirch mon

Пожелаваме успех на покорителите на върхове, като при благоприятни метеорологични условия те трябва да изкачат Елбрус на 31 август или 1 септември.

*Снимки – личен архив