Покойният първороден син на президента Росен Плевнелиев – Филип, бе дете с ум, остър като бръснач. Така го определяха учителите му в математическата гимназия в София, където тази есен щеше да е осми клас, съобщиха „Всеки ден“ и БЛИЦ.

08filip

Момчето е фен на английския гранд „Манчестър Юнайтед”. Филип е посочил категорично, че обича футбола и лаптопа си. Освен футболен запалянко, Филип е и голям фен на пословичните вицове за блондинки, става ясно от множеството шеги по адрес на русокосите момичета, които той е харесал в своя профил в една от социалните мрежи.

Детето било и страстен блогър. „Моето име е Филип. Започвам този блог на осем години. Имам двама братя. Правя си блог, защото искам да си имам дневник, който и другите да гледат (имам си и таен, на хартия). Обичам да чета и да спортувам“, пише синът на Плевнелиев, който учеше в Първа частна математическа гимназия.

08Filip-Plevneliev

Още на пробните изпити по точната наука в пети клас той показва много високи резултати, а отличните оценки валят в бележниците му през учебната година. Същото се повтаря дори, когато вече влиза в трудната тийнейджърска възраст.

Освен да учи прилежно задачите, той смайва учителите си и с големи постижения на куп турнири. Олимпиадите, на които Филип Плевнелиев се явява, обаче не са само по математика. Той бе и отличник по английски език.

А в свободното си време, както и самият президент неведнъж е казвал, детето тренираше усърдно както тенис с двамата си братя, така и футбол. От малък бе заклет фен на английския „Манчестър Юнайтед“, а интересът му към спорта така се бе развил, че макар и невръстен, Филип с лекота коментираше почти като професионалист мачовете на любимия си тим и дори Шампионската лига. Когато нямаше футболни състезания, пак залягаше на ученето и всяко лято бе част от Националната математическа лятна школа към БАН.

Росен Плевнелиев неведнъж е казвал, че иска да опази децата си от медийния интерес, който се завихри около него след избирането му за президент на България. „Защо да показвам децата си пред прожектори – те са много малки. Защо трябваше да ги показвам по митинги, да повиша своя имидж чрез тях? – Не! Искам хората да ме преценяват по това, което аз съм свършил“, каза в началото на мандата си пред Би Ти Ви новоизбраният президент на България. И допълни: „Искам децата ми да се формират като характери, като добри хора. Имам притеснението, че ето – аз съм вече известен, баща ми е известен, може да им се отрази зле в училище. Те са малки, дори още не са в пубертета – най-малкият е на пет. Когато избирахме детска градина, ни казаха „страхотна е детската градина, бият ги“ и ние решихме, че не е лошо да има и малко бой. Аз съм ял много бой като дете“, призна си Плевнелиев, но каза също, че не е удрял нито едно от децата си.

Момченцето е починало днес в 12 ч. в Трета градска болница в София в резултат на сърдечна недостатъчност, предизвикана от дисекация (разкъсване) на аортата, съобщи „24 часа“.

Момчето е постъпило по спешност в Националната кардиологична болница в ранните часове на 8 август. Оперирано било, но въпреки борбата за живота му, е починало. Според непотвърдена информация детето е имало дисекация на аортата – животозастрашаващо състояние с висока смъртност, при което се получава разслояване на пластовете на аортата. Според друга информация то е било с инфекциозен миокардит – възпаление на сърдечния мускул вследствие на инфекция. И двете състояния са тежки, развиват се много бързо и изискват спешна помощ.

Дисекацията на аортата е изключително спешно състояние, при което смъртността надминава 80%. При деца обикновено е вроден дефект, който обаче няма никакви симптоми, докато не се получи спешното състояние. Това е наслояване на аортата, при което кръвта отива там, където не трябва. Другата причина за такова заболяване при деца е травма.

Това е едно от най-спешните състояния и само изключително бързата лекарска намеса може да спаси пациента. Симптомите са появата на непоносима, силна болка в гърдите и трябва светкавична лекарска намеса.