Екскметът и ексдепутат от БСП – Георги Петърнейчев ще се кандидатира за кмет на Пещера, съобщиха запознати. От няколко дни във фейсбук съществува страница „Георги Петърнейчев за Пещера“. Все още не е ясно кого ще подкрепят местните социалисти. Към момента има три кандидатури – на настоящия кмет Георги Козарев, на ексдепутата Йордан Младенов и тази на Георги Петърнейчев.  През идната седмица ще стане ясно какъв е изборът на общинската организация, а също така и кого ще подкрепи централното ръководство на партията.

В момента Георги Петърнейчев е председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ). Той е мениджър и собственик на автотранспортно предприятие. От 15 години е член на УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ). Георги Петърнейчев е бил три мандата кмет, областен управител на Пазарджик, заместник-министър на транспорта и два мандата народен представител от БСП в българския парламент. Той е заслужил майстор на спорта, седемкратен републикански шампион и европейски шампион по автомобилизъм.

Настоящият кмет Георги Козарев все още не е заявил какви са намеренията му и дали ще се кандидатира за втори мандат. Той може да направи това като независим кандидат, в случай, че не получи партийната подкрепа. С оглед на факта, че е изключително лоялен към своята партия той едва ли ще предприеме подобен ход, ако БСП твърдо застане зад гърба на Георги Петърнейчев. Още повече, че Георги Козарев е дългогодишен общински съветник от столетницата. Той е изключително отговорен и принципен човек, който многократно е доказал своите качества на управленец и организатор.

ГЕРБ ще подкрепи ексзам.кмета Николай Зайчев, който в момента отговаря за европроектите на община Пазарджик.