Всички басейни на територията на областта допускат роми, сочи журналистическата ни проверка. Това не се отнася само до хотелските комплекси, където право на разхлаждане и плаж имат само хората настанени в тях.

Входният билет осигурява достъп на всички, твърдят хората от охраната на басейна в Белово. Няма нищо лошо в това, че ромите също искат да дойдат и да поплуват. Когато обаче някой прекали с бирите и кавгите го изхвърляме, няма значение на кой етнос принадлежи, добавят момчетата.

Част от тях са заети и с това да наблюдават поведението на гостите, тъй като басейните са местата през лятото, където се извършват и кражби.

Варвара пък е другото любимо място за отдих през жарките летни дни. Там също няма проблеми с достъпа на роми. Цените на билетите са еднакво достъпни за всички. Интересно е това, че след като ромите започнаха да работят в чужбина има значителна разлика в поведението им, казва тамошната охрана. Стараят се да говорят предимно на български, вежливи са и опитът зад граница определено им е повлиял положително.

Другата подробност е, че има роми, които предпочитат да говорят на френски, защото пребивават в родината на Юго като гастербайтери. Имам чувството, че се срамуват на моменти от етноса си, а в това няма нищо срамно, коментира барманка. Хората не са виновни за това кой ги е създал. Мисля, че най-важното е да си останем хора и да не си пречим, а да създаваме заедно, допълва момичето, което е наето само за летния сезон, а иначе и предстои завършване на гимназия.