Екипите на Пожарната са реагирали на сигнали за горящи сухи треви, стърнища и отпадъци в районите на Пазарджик, Ракитово, Панагюрище, Пещера, Белово, Брацигово и селата Синитево, Мало Конаре, Пищигово, Главиница, Дебращица. няма ден, в който да не се налага гасенето на сухи треви, особено в крайпътните участъци, жалват се огнеборците.

Най-често причина за това е човешката небрежност, хвърлени навън от колата незагасени цигари или запалени умишлено сухи треви. Освен жегата, която ще бъде сериозна през цялата седмица, за бързото разпалване на огъня принос има и лекият ветрец. Излишно е да се допълва, че огънят може да унищожи реколта в плодните градини или лозя, казват пожарникарите. Бъдете внимателни, защото в близост до горските масиви подобни малки пожари могат да доведат и до големи поражения, включващи човешки жертви.

Особено внимание трябва да отделят туристи и курортисти, които най-често палят огньове в гората или край вилите си в Родопите.

ДЕПОТО

От петък екипи на РСПБЗН-Пазарджик са на дежурство в района на сметището край село Алеко Константиново. Извършва се гасене на различни локални огнища, екипите са използвали дихателни апарати заради силното задимяване в зоната на пожара. И през днешния ден дежурната смяна огнеборци с един противопожарен автомобил, подпомогнати от водоноски на фирмата стопанисваща сметището продължават дежурството си в района на депото.