Петицията на семейство Гевечанови, с която се иска промяна в законодателството и по-високи санкции за убийците на пътя, трябва да влезе в Парламента, коментираха вчера вечерта пазрджиклии пред иконата „Златната ябълка“ в църквата Св. Богородица, където светинята бе изложена за поклонение. Смъртта на пътя стана ежедневие и само за ден в пазарджишко и пловдивско загинаха още петима души.

Трябва ни вразумление, редеше възрастна мирянка, която наскоро е загубила внук в тежка катастрофа станала по пътя за морето. Нямате представа колко е тежка загубата, реди бабата. Толкова боли, а хората не искат да разберат, че тези безмислени смърти зависят само от нашата небрежност, казва жената.

Хората са на мнение, че ако законът налага строги санкции, а не до шест години затвор на убийците с автомобили нещата ще се променят. Другият задължителен елемент е никой да не може да се измъкне от законодателството и съда. Ако всички закони се прилагат както са написани, ако има глоби, ако има работеща полиция, смъртта по пътя няма да  бъде ежедневие.

Подписката на семейство Гевечанови събра над 20 000 парафа в подкрепа на строги санкции и промени в законодателството, но до момента тя не е приета от нито един народен представител в Пазарджик. Лично президентът Росен Плевнелиев я получи в Панагюрище по време на тържествата по повод на Априлското въстание, но промяна в закона могат да направят само народните избраници.

phoca_thumb_l_dsc_7332

От фейсбук

Както сте чули вероятно, отново загинаха деца на пътя, написа в профилната си стараница адвокат Стефана Караджова. Не ми се иска да пиша за безумието по пътищата, защото мога да напиша много, но мога и да вляза в лексика, накратко, която не е за ушите на малките ми приятели тук
които биха могли да я видят. Но, ХОРА, СПРЕТЕ С ТЕЗИ ВИСОКИ СКОРОСТИ! И СПРЕТЕ ДА БЪДЕТЕ БЕЗУЧАСТНИ, КОГАТО ВИДИТЕ. Ще започна да пиша всеки ден, поне това, може пък да е заразно… Ние всеки ден губим деца и възрастни. Кръстим се, или чукаме на дърво и пр. да не
се случи с нас. Няма недосегаеми. Някой ден може и да ме набият някъде, но аз просто не мога да не реагирам. Никой не е  застрахован, но статистиката е категорична – несъобразената скорост е първа причина за тежките катастрофи с летален край. Втората – неправилно изпреварване. И да – аз съм за това, полицаите да могат да спират всеки, който „хвърчи“ или там каквото е, на пътя. И въобще не искам да слушам за корупция. Има съревнование на ценностите и е ясно, кое е по-ценно.