Пет картини на художника Златю Бояджиев, тракийско злато и сребро откриха в сейфа на община Стрелча вчера.Съкровището било оставено в стара ракла, която от години не била отваряна, а никой не можел да отговори на въпроса, какво се съхранява в нея. Тя била заключена с катинар, чийто ключ също не присъствал в съдържанието на сейфа.Така се наложило той да бъде разбит пред очите на кмет и общинари.

Картините на Златю Бояджиев са с формат 50х35 см. Това са пейзажи, рисувани с маслени бои. Интерес представлява една от картините, която е нарисувана от двете страни и представлява две отделни композиции. Така картините са шест, нарисувани върху пет основи. Създадени са през 1952-1954г., когато Златю Бояджиев е бил на почивка в Стрелча. Художникът дарява творбите си на града. От години картините се съхранявали в сейфа на община Стрелча.

140815b

 

По разпореждане на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев, в присъствието на служители на администрацията, шедьоврите са извадени. Заедно с тях кметът и служителите откриват в сейфа уникални сребърни и златни предмети. Бяхме шокирани и същевременно изненадани. Толкова години картините на ненадминатия Златю Бояджиев са останали скрити и забравени за поколенията, разказа градоначалникът.

В сейфа открихме и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила. Това е станало при разкопките през 1976-та година, направени от Георги Китов. В Стрелча имаме общо 45 апликации, като 14 са експонирани в историческия ни музей. Открихме и две златни маслинови листа и златен маслинов плод. Предметите са останали скрити за поколения. Благодарение на разпоредената от мен служебна проверка, всички тези уникални картини и предмети ще бъдат изложени в Историческия музей в Стрелча, каза кметът Иван Евстатиев.

140815a

 

Двете маслинови листа и маслинов плод са част от златен венец, намерен случайно през 1959 г. до една могила в местността Орела, заедно със сребърна каничка. Те са част от ритуални погребения на знатни тракийци. Този факт дава основание на историци и археолози да предположат, че те са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила.

От венеца са запазени 40 лаврови листа и няколко плода. Те се намират в Историческия музей в Пловдив. Краеведът и основател на Историческия музей в Стрелча Тодор Белчов запазва двете златни маслинови листа и златен маслинов плод, преди да бъде предаден венеца в Пловдив, за да бъдат експонатите изложени в музея.

По инициатива на кмета на община Стрелча Иван Евстатиев се изготвя проект, който ще популяризира „Жаба могила”. Иван Евстатиев вече проведе разговори с Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, за включването на Жаба могила в материалното културно наследство на ЮНЕСКО.