Читалищата на Лесичово и Боримечково ще се включат в четвъртото издание на „Празника на шарената сол“, което ще се проведе на в неделя – 22 август в панагюрското село Бъта. Общо 16 читалища от различни населени места в нашата и пловдивска област са подали заявка за участие съобщиха организаторите.

14buta1

Населените места, които ще се включат в празника са Дюлево, Смилец, Свобода, Блатница, Лисичово, Боримечково, Карабунар, Виноградец, Величково, Баня, Попинци, Поибрене, Руен, Яврово, Добралък, Оборище.

Участниците ще се представят в категории за най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие, най-красиво подредена маса. Масите, на които са поставени ястията ще са разделени на: продукти, от които се прави шарена сол, как ползваме шарената сол и местни селски ястия. Разбира се, всичко това ще бъде оценявано от компетентно жури. Началото на празника е в 10.30 ч.

Освен домашно приготвената шарена сол, майсторките ще демонстрират умения и в готварството, като всяко село ще се представи с традиционни ястия.

14buta