09parva2

Опашка от вярващи се изви пред чудотворната икона на Света Богородица в Пазарджик минути след като приключи тържествената литургия. Миряни от цялата област са дошли, за да се поклонят на светинята, която сбъдва желания и разговаря с богомолците.

14svbgrd

Образът на Богородица в пазарджишката църква е обвит в мистерия, не само защото върши чудеса – произходът на иконата също е истинска загадка. Свещениците и служещите в храма нямат данни за зографа и годината на сътворението й. Единствената следа е надписът в долния десен ъгъл: „Подарява семейство Михаил и Мар. Джамбазови“. Кога е направено дарението, при какви обстоятелства и каква е съдбата на семейство Джамбазови никой не знае. Може само да се гадае, че иконата е поставена в църквата в знака на благодарност за изпратена от Бога рожба, защото чудотворният образ помага преди всичко при безплодие.

В много църкви и манастири иконата на Богородица се смята за чудотворна и лечебна. Такава е най-старата светиня на Троянския манастир, иконата „Пресвета Богородица Троеручица”. Вярващият народ от близо и далеч гледа на нея като на голяма Божия милост към българския народ, дарена в най-тежките години на робството. Манастирът е трети по големина в България, и е разположен живописно на брега на река Черни Осъм до село Орешак, на 10 км от Троян. Основан е около 1600 г. Преданието говори за монаси от Атон, които отиват във Влашко със светинята на манастира – чудотворната икона на Богородица Троеручица, която е копие на тази в Хилендарския манастир. Пресвета Богородица Троеручица (Триръка). Икона от от типа Одигитрия от XIV век, Хилендарски манастир в Света Гора.

14.2

Успение Богородично е празник и наБачковския манастир, основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани. Най-голямата светиня на Бачковския манастир „Успение  Богородично” е чудотворната икона „Света Богородица Петричка“. Поставена нa специално място в съборната църква, под нежни драперии, изработени от благодарни ръце, тя умилно благославя поклонниците.
14=3
Бачковският манастир е близо до Асеновград и е  един от най-старите манастири на Балканския полуостров, осъществявал взаимодействието на три култури – византийска, старогрузинска и българска. Запазените в него уникални архитектурни и художествени паметници са ценни за цялата православна култура. От сега действащите български манастири Бачковският е третият по древност и слава след Зографския и Рилския.