Деветдесет и пет лева струва четири дневен билет за тазгодишното издание на „Беглика фест“, който ще се проведе от 27 до 30 август край язовир Голям Беглик. Стойността на тридневния билет е 85 лв. , а цената на водно такси, което ще превози мераклиите за емоции от язовирната стена до бивака е 4 лв. за човек.

16vodno

От днес тръгна и продажбата на семейни пропуски, които важат освен за родителите и за всички техни деца на възраст до 18 г.

Смeрчът от емоция, ентусиазъм и креативна енергия вече се завихря около областта Батлъбоаз, Западни Родопи, която традиционно приема в обятията си фестивала за творчество и хармонично общуване с природата – БЕГЛИКА. Тази година за първи път събитието ще протече под ярката светлина на пълна луна, като в продължение на четири дни ще свърже публиката си в единствено по рода си изживяване, изтъкано от усещания и разум: музика, изобразителни изкуства, спорт, философия, иновации и търсещ реални общественозначими решения диалог са само част от компонентите на предстоящата програма, казаха организаторите.

16beglika

Местността Беглика носи името си от данъка „беглик“, който местното юрушко население заплащало на официалните власти в Османската империя. На това място юруците събирали огромните си стада, като част от тях била заделяна за покриването на този данък.

В по-голямата си част тази територия е покрита от смърчови и борови гори, редуващи се с просторни пасища. Околностите на язовира изобилстват с живописни заливи, заобиколени от гъсти гори и тучни пасища. В централната част на езерото има два острова, почти изцяло покрити с иглолистни гори.

В границите на Баташка планина попадат: природните резервати „Мантарица“ и „Беглика“ ; защитените местности : „Клептуза“, „Чатъма“, „Лепеница“, „Батлъбоаз“, „Самодивска поляна“, „Меандрите на Рибна река“, а цялата територия попада в границите на НАТУРА 2000 – Западни Родопи.