Виктория Манева от Панагюрище бе първата участничка от областта в кастинга за детската песен на Евровизия. Тя застана вчера пред Слави Трифонов и компания като изпълни песента на Кристина Агилера – Bound to You.
Ето как се представи тринадесет годишната талантлива певица и какво и каза Слави – тук

България ще бъде домакин на тринадесетото издание на конкурса за детска песен на Евровизия. Първият конкурс беше през 2002-а година в датската столица Копенхаген, където хърватинът Дино Йелушич записа името си в историята като първия победител. Тогава надпреварата наистина е била по-детска, защото правилата са позволявали участието на деца във възрастовия диапазон от 8 до 15 години. След 2013-а година обаче с цел повишаване на атрактивността и намаляване на възрастовите диспропорции между участниците, долната граница за участие е 10 години, а горната е запазена на 15 години.

Страните, които участват са представени от своите обществени телевизии. Всяка телевизия има правото да избере своя участник чрез национален конкурс или вътрешна селекция. Резултатите от конкурса се формират като във всяка държава гласуват зрители и професионални журита. Тежестта на гласовете помежду им е равна – 50:50. След това така получените гласове от всяка държава се конвертират по традиционната за Евровизия система – най-предпочитаната песен получава 12 точки, следващата 10, третата 8, четвъртата 7 и така нататък до десетото изпълнение, които получава 1 точка. Резултатите от всички държави се сумират и така се получава крайното класиране.

Две са държавите, които никога не са пропускали издание в конкурса – Беларус и Холандия. Други страни със сериозен рекорд по участия са Русия, Белгия, Малта и Македония. Беларус и Грузия пък са печелили най-много пъти музикалната надпревара – по два.

На 21 ноември младежи от различни части на Европа ще се съберат в българската столица София, която ще влезе в дневния ред на медиите на Стария континент с нещо позитивно, което ще представи цялата страна в добра светлина. Детската Евровизия е възможност за изключително ефективна реклама на страната, но също така и възможност да се подчертаят общочовешките ценности на приятелство, разбирателство и единство. В този дух е и слогънът на конкурса тази година – “Откривай” (#Discover), с който младите хора в Европа са призовани да потърсят новото и непознатото.

19arena_armeec

Участващи държави през 2015

Обществените телевизии в Европа имат срок до 31 август, за да потвърдят участие в конкурса. Окончателният списък с участващите държави ще бъде публикуван от Европейския съвет за радио и телевизия (EBU) през септември.