Четенето от самото раждане е безкрайно важно за развитието на децата и превръщането им в читатели по-късно, споделя библиотекарката Богдана Сиракова от НЧ“Развитие – 1873″ в гр. Пещера.

Библиотеката при НЧ”Развитие- 1873” гр.Пещера, насърчава бременните да посещават библиотеката и да четат приказки на бъдещите си деца. За тях също се предлага подходяща литература, която да им бъде в помощ.

Да възпитаме в детето любов към четенето, като превърнем книгата в най-добрия му приятел. Такава е и идеята на библиотеката – чрез обособени библиотечни кътове за стимулиране на ранното детско развитие, да бъде провокиран интересът на децата към общуването с книгите. Това помага и за по лесно социално адаптиране, успешна предучилищна подготовка и за пълноценно личностно развитие.

Четенето на глас помага на децата да усвоят рано литературния език и способността да си служат с него. Вниманието на библиотеката е насочено към тази тема – към деца в бебешка, предучилищна и училищна възраст- от 0 до 6 г. Активно се работи и с родителите. Те са първият и най-важен фактор за възпитанието и ранната среща на децата с книгите Осигурява се информация и напътствия за родителите, както в библиотеката , така и в кабинетите на педиатър и стоматолог.

В помощ на родителите библиотеката получи съдействие от свой читател д-р Антоанета Тикова- педиатър, зав. детско отделение към МБАЛ „Проф. Димитър Ранев” в града ни и личен лекар на малки пациенти. В нейния кабинет поставихме началото на библиотека за най- малките /бебешка библиотека/с богато илюстровани книжки, разказва Богдана.

Родителите вече могат да получат професионални консултации от специалист педиатър и разясняване на ползата от четенето на глас за децата, с предоставяне на възможността те да се запознаят с конструкциите на речта и образуването на звуците, с допира на хартията до пръстите , с красотата на богато илюстрираните книги.

Библиотеката покани в нашата кампания за насърчаване на четенето сред най-малките да се включи и стоматолога д-р Красимира Симеонова. В нейният кабинет поставихме нашата втора бебешка библиотека. Тук им се предлагат книжките, чийто смели герои са с тях в кабинета и които ще облекчат техните притеснения. Прегърнали книжките децата вече разчитат на тяхната подкрепа и се отпускат.

С много любов и насърчаване за всички четящи деца от библиотечния екип и доброволци към НЧ”Развитие – 1873” гр.Пещера, д-р Антоанета Тикова и д-р Красимира Симеонова, библиотеката подготви и филм на тема „НАСЪРЧАВАНЕ НА ЧЕТЕНЕТО ОТ САМОТО НАЧАЛО“. Приносът на библиотеката за ранно детско развитие. Сътрудничество между библиотеката , семейството, детската градина, училище, педиатър, стоматолог.

Можете да го гледате на следния линк:
http://www.lib.bg/konferencii1/nk2015/bsirakova.mp4

19bib3
Бременна читателка чете приказка на глас на своето чакано дете.

19biblio2

Д-р Красимира Симеонова – стоматолог със своя екип и деца, които разглеждат детски книжки от детската библиотека в нейния кабинет.

19bib4

Детската писателка Гери Дончева представя своите книжки на деца от детската градина и първи клас в град Пещера.