В деня, в който Българската православна църква чества Успение на Св. Иван Рилски /18 август/, небесният закрилник и покровител на българския народ, в 21:30 часа, на площад „20-ти април“ се състоя официалното откриване на фонтана пред сградата на Община Панагюрище. Стотиците жители и гости на града станаха свидетели за първи път на програмата на фонтана, която е съчетание от звук, музика, светлина и специална хореография на водните ефекти.

Фонтанът е конструиран с динамично управление на водните ефекти, осветлението и хореографията върху музикален съпровод. Реализиран е с европейски средства и със средства от бюджета на община Панагюрище. Изпълнител е Консорциум „Аквадизайн 2015“, с водеща в него фирма „ВАЛ ДИМ I“ ООД, град Варна.

Новият фонтан на пл. „20-ти април“ в Панагюрище разполага с над 30 цветови комбинации, което го превръща в красива водна атракция. 150 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи, благодарение на 37 помпи, 150 дюзи, 100 прожектора и дължина на положения кабел 4 км. Използвана е съвременна автоматика, която се ръководи от компютърни устройства и осигурява възможност за синхронизацията между осветление и музика.

Изграденият воден ефект тип „ДРАКОН“ на първи ред на водното огледало е с динамичен воден ефект с LED осветление, линейна стена с индивидуално управляеми елементи, които позволяват изписване на различни графични фигури, с водни струи, насочени вертикално нагоре с височина 4 метра и синхронизиран за работа с музика. Второто приложение на водния ефект тип „ДРАКОН“ е Воден прожекционен екран за лазерно шоу, синхронизирано с работата на фонтана. Върху водната завеса ще могат да бъдат прожектирани видео клипове с лазер с подходяща мощност, който е разположен срещу фасадата на Общината.

На втори ред водни ефекти са разположени 4 модула тип „ОБЛАК МЪГЛА“, разположени в една линия пред воден ефект топ „ДРАКОН“, с индивидуално управление на всеки. Дюзата на този воден ефект формира вертикална фино дифузирана струя от водни капчици, които изглеждат като водна мъгла. Осветен с LED осветление през нощта, този ефект създава красиви и обемни светлинни кълба с височина 3 метра. В противоположните краища на водното огледало, насочени към центъра с определен ъгъл, са разположени други два модула с воден ефект „АРКА“.

Те са с максимална височина на водната струя 4,5 метра. По средата на втория ред модули е разположен модул с воден ефект „Централна S Jet” с вертикална водна струя с височина 6 до 8 метра, която условно определя центъра на водното огледало. На трети ред са разположени 6 модула с воден ефект тип „ПИРУЕТ“. Дюзата на всеки от тях формира вертикални водни струи, които се завъртат и образуват водна спирала и с промяната на височината променят и радиуса на ефекта. Максималната височина на водната струя е 2,5 метра.

Мелодиите, използвани в програмата на музикалния фонтан са: „Elements“ на Линдсей Стирлинг, Asturias на група Хипнотик и „Планетата на децата“ на Крисия, Хасан и Ибрахим.

В процес на експлоатация на музикалния фонтан програмата ще бъде надграждана, като ще бъдат наслагвани и нови композиции.

ГОСТЕНКИТЕ

Специален гост на официалното откриване на фонтана тази вечер бяха момичетата от група HYPNOTIK – Мария Новева /цигулка/, Бистра Копринкова /виола/ и Марина Хинова /виолончело/. Изпълняваното от тях най-актуално за момента произведение Asturias е в репертоара на програмата на музикалния фонтан в центъра на Панагюрище.

Орисани с чар, нежност и неподражаем стил, момичетата от HYPNOTIC са една от най-успешните и популярни струнни формации в България. Това което събира музикантките и ги обединява до днес е желанието им да разчупват музикалните рамки в класически кросоувър стил. В различни периоди от кариерата си Мария, Бистра и Марина са концертирали на световни сцени в Белгия, Германия, Италия, Франция, Канада, Китай и Япония. Въпреки младата си възраст, професионалното звучене на техните изпълнения в студио и пред публика, са подплатени от техния солиден опит в областта на музиката. За първите си аранжименти формацията се доверява на италианския композитор Маурицио Абени, известен с работата си за Андреа Бочели. След първия успех с „Либертанго“ на големия майстор Астор Пиацола HYPNOTIK се превръща в артистично явление. В репертоара на групата са включени емблематични световни произведения, като Симфония №5 на Лудвиг ван Бетовен в диско версия от 70-те години, Misirlou от култовия филм „Криминале“ на Куентин Тарантино, „Едерлези“ на Buba Mara Misirlou от сръбския игрален филм „Черна котка, бял котарак“ на Емил Костурица и много други. През 2014 година групата представя лимитирана серия дискове в София Лайв Клуб, с който музикантките изразяват своята благодарност към Маурицио Абени за старта в кариерата, който италианецът им дава.