Стърнище пламна след човешка небрежност край гробищния парк на Калугерово, по пътя за Елшица, вчера около 18 ч.,съобщиха очевидци. Заради вятъра пламъците се разпрострели бързо, но хора, отишли да запалят свещичка за близките си успели да овладеят стихията. Бързо пристигнали и пожарникари, които се включили в погасяването.

20pojar

Пламъците са избухнали от незагасена цигара. От Пожарната отново напомнят да бъдем внимателни, защото с действията си можем да предизвикаме сериозни щети.

20pojar2

В СТРАНАТА

За времето от 00:00 до 24:00 часа на 19.08.15 звената за ПБЗН  са реагирали на 137 сигнала за произшествия.  Ликвидирани са общо 98 пожара. С преки материални щети са възникнали 20 пожара, от които: 6 в жилищни сгради, 4 в спомагателни, временни или паянтови постройки, 4 в транспортни средства, 2 в селското стопанство, 2 в съоръжения на открито, 2 други .
Без нанесени материални щети са възникнали 78 пожара, от които: 61 в сухи треви, горска постеля и храсти; 1 в стърнища; 12 в отпадъци; 4 други . Извършени са 33 спасителни дейности и помощни операции, от които: 1 при бедствия(наводнение-1бр.); 3 при автомобилни катастрофи; 2 при инциденти с опасни вещества; 1 при промишлени аварии(в газопреносната мрежа-1бр.); 23 техническа помощ (оказване съдействие на други структури на МВР-5бр.,отстраняване на опасни предмети-5бр.,спасяване на животни-1бр., оказване съдействие на граждани-4бр., отводняване-1бр., оказване съдействие на други структури и ведомства-2бр.,други-5бр.; 3 оказване помощ на пострадали граждани (други-2бр.,над повърхността на водни басейни-1бр.) .
Лъжливи повиквания – 6.
При пожарите е загинал 1 гражданин и е пострадал 1 гражданин.