Ансамбъл „Пазарджик“ дари невероятни емоции на всички, които снощи присъстваха на откриването на фестивала на народната носия в Жеравна. В продължение на три дни посетителите ще бъдат облечени единствено в народни носии и ще спазват всички правила за начина на живот на българите от преди сто години.

22jeravna3

Едно от условията за участие е именно това, носиите да бъдат напълно автентични. Те трябва да бъдат сценични, създадени от стари майстори на народни облекла. Добре е ако са ушити специално за вас  – по ваш вкус и размери. Премяната на всекиго ще отразява неговия произход, неговото материално положение, занаятът и нравът му.

Фестивалът се прровежда за шеста година и е създаден по идея на собственика на Ансамбъл „Българе“ – Христо Шопов. Именно той е поканил пазарджишкия ансамбъл да сложи началото на красивата изява.

22jeravna4

Освен многото концерти и танци, надпявания и гайди, хора и спектакли, изпълнени от родни състави и ансамбли по сцените из селото, тук ще се порадвате и на други традиционни за нашия край неща. Едно от тях е несравнимо вкусната родна кухня. Тук ще се приготвят истински чевермета  ще се предлагат вкусни стари мезета като от едно време. Истинско прясно сирене и суджук, погачи и ароматна шарена сол – това са нещата, които ще ядете тук. А ще се леят само домашни ракии и руйни вина.

22jeravna2

фестивалът ще продължи и утре.