От дванадесет години насам в интернет битува митът, че на 27 август Марс ще бъде с размерите на Луната и ще виси над главите ни. Каква обаче е истината?

 В нощта на 27 срещу 28 август, 2003 г. наистина Марс е бил относително близо до  Земята, на разстояние от 56 милиона километра и Марс блестеше в небето като една от най-ярките звезди (защото Марс – не е звезда, а планета), и разбира се за невъоръжено око, изглеждаше като ярка точка на небето.

Въпреки това, някои шегаджия е започнал да поства ежегодно „новината“ в интернет, за предстоящото безпрецедентно небесно шоу, сравнимо с края на света и че се повтаря на всеки 284 години. И хората вярват.

И така на 27 август 2015 г., няколко от планетите на Слънчевата система ще бъдат разположени в небето съвсем близо до Слънцето, и затова няма да се виждат, защотосе издигат и залязват със слънцето, почти едновременно. Това са Меркурий, Венера, Марс и Юпитер. Още три планети – Сатурн, Уран и Нептун – са видими през нощта, заедно с останалите.

Но ние се интересуваме от Марс, който е в близост до Слънцето по това време и се намира в съзвездието Рак, близо до звездния   куп „Cribs“.

Строго погледнато, в последните дни на месец август вече започва сутришната     видимост на Марс и Венера. Но ние не трябва да се заблуждаваме – двете планети ще се показват само за няколко минути в източната част на хоризонта, тя е много ниска и затова няма как да я видим у дома, тъй като край нас има много различни

видове сгради, които ни препречват хоризонта. И да се търси Марс в утринното небе на август е по-оптимистично, отколкото през септември. Ако сте високо в планината, на подходящо място ще можете да видите планетите с телескоп.

За нас е много важно сега да се разбере къде по отношение на Земята и Слънцето,  ще бъде разположен в пространството Марс и ще го видим ли в тази магическа нощ?

Не е трудно да се отгатне, че ако Марс се вижда от външната страна на слънцето, в действителност ще бъде много далеч от нас.

Тъй като орбитата на Марс се намира около орбитата на Земята – Maрс обикаля  Слънцето  на по-голямо разстояние от Земята и не може да попадне мужду Земята и Слънцето. Така че, програмата Stellarium съобщава, че Земята и Марс ще бъдат в тази   нощ на разстояние 2,5 астрономически единици (1 астрономическа единица = средноторазстояние от Земята до Слънцето и около 150 000 000 km). Сиреч Марс е от нас на разстояние 375 милиона километра. Това е 1000 пъти по-далеч, отколкото Луната. И така, с нейните размери няма как да видим Марс в нощта срещу 28 август.

* Снимка – Пенчо Маркишки, ИА с НАО при БАН