Досъдебно производство е образувано срещу директорката на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии (ПГХХТ) в Пазарджик Мария Абрашева, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Димитрия Ганчева. Ръководителката на средното учебно заведение ще отговаря за безстопанственост, проверката срещу нея бе извършена от Районна прокуратура по сигнал подаден от преподаватели в същото училище. В жалбата им е написано, че те имат съмнения за злоупотреби по отношение на ремонт в школото извършен преди две години.

В края на април пък група учители се обявиха против методите на работа на директорката Мария Абрашева. Те я обвиниха в непрофесионален стил на управление, който води до негативни последици. Според тях в училището има записан голям брой ученици, които никога не са прекрачвали прага на училището. Учителите настояват директорката да подаде своята оставка. Тя от своя страна заяви, че войната срещу нея е на личностна основа и няма за какво да напуска.

Учителите се оплакаха от заплахи, обиди и натиск. По думите им в училището има записани голям брой ученици, които не са го посещавали, а директорката ги карала да държат имената им в дневниците, за да могат да съществуват паралелките. Случаите на такива „мъртви души“ са най-малко 20. Смяната на ръководството е наложителна, защото ще затънем още повече ако се работи по този начин, смятат и други учители. Директорката Мария Абрашева категорично отхвърли обвиненията на своите колеги и заяви, че войната е започната от Мария Кръстева, която не спечелила шефското място.