Хиляди почитатели на хард рока от цялата страна ще пристигнат в събота – 29 август, в борческо Панагюрище, за да чуят на живо и безплатно легендата Джо Лин Търнър. Той ще бъде гвоздеят на програмата посветена на 50 годишнината на металодобивния гигант „Асарел Медет“. По традиция тържеството ще се проведе в Панагюрски колонии и ще стартира още по обяд.

Търнър ще излезе на сцената около пет следобед. Професионалната му кариера започва през 1976 г. с американската група Фанданго. Става популярен през 1981г., след като замества вокалиста на Рейнбоу – Греъм Бонит. След като издава четири албума с Рейнбоу, през 1990 г. става вокал на Дийп Пърпъл, след като Иян Гилън я напуска за периода до 1992 г. С Дийп Пърпъл издава „Slaves end Masters“ (1990). По-късно работи с музиканти като Глен Хюз и Ингви Малмстийн. Има успешна солова кариера.

От 1996 г. е вокалист на финландската рокгрупа на българина от Пещера – Николо Коцев – Брейзън Абът. С Брейзън Абът Търнър посещава страната ни за първи път за концертни турнета през 2002 – 2003 г, а през 2007 г. също с Брейзън Абът участва в рок-фестивала в Берковица. Като дете свири на акордеон, а през тинейджърските си години и на китара. Проявява интерес към класическия Р&Б.

Предишната му изява в страната ни бе съвместно изпълнение на „Streets of Dreams“ със Славин Славчев в „Х фактор“ в началото на тази година.