Най-забавните случки за поведението на чуждестранните туристи по морето могат да бъдат открити в полицейските бюлетини. Те съдържат и причините, поради които героите от тези прессъобщения никога вече няма да припарят до морски бряг в България.

Друг е въпросът, че самите чужденци не питаят особено добри чувства към държавата, в която временно пребивават след като:

На 25 август, е подаден сигнал за това, че около 17 часа, в к.к. Златни пясъци, 41-годишният румънски турист В.Ч., в нетрезво състояние, е извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи се в явно неуважение към обществото – викане, отправяне на обиди, нецензурни изрази, агресивно поведение към служители в хотел и други почиващи. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувана преписка по УБДХ, на съдебно заседание на ВРС на В.Ч. е наложено административно наказание «глоба» в размер на 300 лв.

Явно полицаите са преценили, че румънците са по-бедни и заради това, когато е подаден сигнал за това, че 20-годишният германски турист Х.П., в нетрезво състояние, е извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи се в отправяне на обиди, нецензурни изрази и нанасяне на удари по лицето на гражданин. По случая е образувана преписка по УБДХ, на съдебно заседание на ВРС на Х.П. е наложено административно наказание «глоба» в размер на 400 лв.

Не само ние сме пратили апаши по морето, идват и от вън. На 22 август, около 23:30 часа, е подаден сигнал за грабеж на сумата от 270 лв., извършен след употреба на физическа сила (избутване), от магазин за сувенири, намираща се к.к. Златни пясъци. След проведени незабавни оперативно – издирвателни дейности е установен и задържан за срок до 72 часа извършителят – И.С. на 26 г., румънски гражданин, турист. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

За да не си помислите, че на плажовете ни има само румънци, вижте и това – на 19 август, около 13 ч. в Районно управление – Несебър е получено съобщение от 47 годишна англйска туристка, отседнала в Слънчев бряг за това, че предния ден около 16.30 ч. в района на почивна станция «Министрески съвет», непознат мъж, чрез употреба на сила, й отнел мобилен телефон «Айфон 5» и сумата от 450 лв. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.

а също и това – на 19 август в Районно управление – Несебър е получено съобщение от 26 годишен сръбски турист, отседнал в Слънчев бряг за това, че за времето от 05.00 ч. до 06.00 ч. на същата дата на плажа до бар «Гуаба», му е извършена кражба на оставените без надзор : мобилен телефон «IPhone 6», мобилен телефон «Samsung Galaxy S 2» и сумата от 50 евро. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.

Е, трябвало е да си надзирава вещите все пак. ние сме честни, честни, ама колко да сме честни, след като има и румънски апаши?

Свързващото звено между престъпление и наказание обаче е следната случка – на 24 август т.г., около 01:00 часа, на плаж в к.к. Златни пясъци, две неизвестни лица са взели сумите от 32 лв. и 25 лв., като глоба за уриниране на плажа, от двама германски туристи. След проведени незабавни оперативно – издирвателни дейности са установени и задържани за срок до 24 часа извършителите: И.Р. на 36 г. от гр. Варна, известен на МВР, и С.Д. на 27 г. от гр. Самоков, неизвестен на МВР. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

И едно доказателство, че полицаите във Варна третират българи и румънци по един и същи начин – на 26 август, около 05:00 часа, е подаден сигнал за това, че 24-годишният С.Ю. (24 г.) от с. Добромир, обл. Бургас, в нетрезво състояние, е извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи се в отправяне на обиди, нецензурни изрази, агресивно поведение, реплики и ругатни към служител в павилион за тютюневи и захарни изделия, намиращ се на Крайбрежната алея на Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувана преписка по УБДХ, на съдебно заседание на ВРС на С.Ю. е наложено административно наказание «глоба» в размер на 300 лв., както сочи практиката, ако беше германец щяха да го глобят 400 лв.

Край морето има и виртуози на кражбите, като този – в резултат на полицейските действия на служители от Районно управление – Несебър по отношение грабеж на златен синджир със златна  висулка, собственост на 34 годишна латвийска туристка, отседнала в Слънчев бряг, осъществен около 10.00 ч. на на 24.08.т.г. в района на хотел «Континентал», е установен извършителя на престъплението – това е криминално проявения и многократно осъждан А.Г., 21 годишен от с. Гюльовци, общ. Несебър. От проведени множество оперативно-изидрвателни мероприятия и процесуално следствени действия е установено, че А.Г. е извършител и на още два грабежа на територията на Слънчев бряг :
– първият от тях е осъществен на 18.08.т.г. в района на почивната станция на «Министерският съвет», където около 16.30 ч. след използване на сила, на земята е съборена 47 годишна английска туристка, от която са ограбени мобилен телефон «Айфон 5» и сумата от 450 лева.
– вторият грабеж е осъществен на 21.08.т.г. в района на хотел «Лонгоза» спрямо 55 годишен украински турист, от врата на който, чрез издърпване е отнет златен синджир с тегло около 15-16 грама със златен кръст / всичко на обща стойност около 700 евро/.
А.Г. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок от 24 часа, като на 26.08.т.г. му е взета мярка за задържане за срок от 72 часа. Повдигнато му е обвинение за първия грабеж на латвийскаат туристка, а обвиненията по останали два, предстои да бъдат повдигнати. Работата по документиране на престъпната дейност на А.Г. продължава от служители на Районно управление – Несебър.

Всичко това се е случило миналата седмица. А представяте ли си какъв ферман щеше да се получи, ако бяхме отразили целия сезон?