От понеделник – 31 август Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване „130 години от Съединението на България”. Тя ще се продава на касите на БНБ за 66 (шестдесет и шест) лева с включен ДДС.

На обратната страна на монетата са изобразени участници в Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), а отдолу в позлатен кръг са лъвчето от знамето на Голямоконарската чета и девизът „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“. Околовръст е изписано „130 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ“.

В най-скоро време се очаква и пускането на новата монета от два лева. Банкнотите от 2 лева са сред най-често засичаните като негодни заради изхабяване или нараняване, сочи анализ на БНБ. Почти всяка трета банкнота, отделена заради износване, е двулевова.

Много скоро ще се забравят грижите около подмяната на скъсани с нови двулевки – през последното тримесечие у нас ще се появи монетата от 2 лева, допълва бТВ.

Статистиката сочи, че от миналото лято досега негодните банкноти са почти 69 милиона бройки. В кошчето са отишли почти 16 милиона броя двулевки. Някои от хартиените двулевки са по джобовете ни още от 1999 г. Не, че не се случва и железни пари да се изтеглят заради изхабяване но това е много по-рядко.

И така хартиеният Паисий Хилендарски ще бъде сменен от метален съвсем скоро – от БНБ съобщиха, че това трябва да стане от октомври до декември. С познатите хартиени пари обаче ще можем да плащаме и занапред, стига да ги имаме. Почти забравеното вече хартиено левче официално се води като банкнота в обращение у нас и до днес.

Новите два лева ще приличат на единия – монетата ще е от два различни метала – бял и жълт, както е и левчето. За разлика от него, вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външният кръг – от бял, за да се различават по-лесно. Монетата от 2 лева ще е и малко по-голяма.