Един месец до уникалния небесен спектакъл, в който се съчетават пълнолуние и затъмнение в най-големия за годината перигей, и всичко това около есенното равноденствие! Ако има ентусиасти, може да го наблюдаваме в покрайнините на Пещера или на друго място в посока Курорта, това призова любителите на астрономията Митко Чуралски.

Пълните Лунни Затъмнения са рядкост – само около едно на всеки три лунни затъмнения е пълно. От четири до пет общо пълни затъмнения могат да се видят от дадено място на Земята в рамките на едно десетилетие. Супер Луна (Super Moon) е съвпадението на пълнолуние или новолуние с най-близкото приближаване на Луната до Земята (перигей) по нейната елиптична орбита. В резултат има нарастване на видимия размер на лунния диск, но то е недоловимо за невъоръженото око. Жътварска Луна (Harvest Moon) в Северното Полукълбо е, когато пълнолунието се пада близо до есенното равноденствие (23 септември).

Пълното лунно затъмнение от земната сянка на 28 септември е видимо от предна Азия, Европа, Африка, Атлантическия океан, Северна и Южна Америка. В България затъмнението се наблюдава до залеза на Луната в: 7:27 ч. за София, 7:21 за Пловдив и 7:09 за Варна, или до напускането от Луната на сянката в 07:27. Слънцето изгрява в 07:20. Затъмнението започва през втората половина на нощта в 04:06, след като Луната е преминала през кулминация (най-високата точка на небесен обект над хоризонта). При максимума на затъмнението в 05:47, Луната е в западна посока, 20° над хоризонта.