Новото бижу на Панагюрище е единственият по рода си в България фонтан, чиито музика и движение на водните струи се синхронизират напълно с помощта на най-иновативния софтуер в света. Същата технология се използва за управлението на „пеещите” фонтани в Дубай и Барселона, както и „танцуващите” в Bellagio, Лас Вегас. Съоръжението е изградено край „Арена Асарел” и бе една от атракциите за състезатели и публика по време на Международния турнир по тенис „Асарел България Оупън”, който се проведе от 19 до 23 август.

Оборудването на фонтана включва уникални за страната ни водни оръдия, изстрелващи воден стълб на височина от 30 метра за стотни от секундата, както и  воден екран с размери 30 х15 м,  върху който с мощен видеопроектор, се излъчват разработени по технологията видеомапинг ефекти. Визуализациите могат да бъдат допълнително синхронизирани, ставайки част от  цялостната „хореография” на съоръжението.

Фонтанът е разработен с автоматично управление на всички ефекти. Цялостното му висококачествено оборудване от 145 дюзи, 171 LED прожектора с обща мощност 6000W, 22 помпи с обща мощност  110 kW и синхронизиращия музика, движение и светлина софтуер, го превръщат в една наистина уникална за България атракция.

Музикалната програма на фонтаните ще радва жителите и гостите на града всяка вечер през лятото – в петък, събота и неделя, а през останалите дни фонтаните ще работят с обичайния си режим. На този етап в програмата „Водна палитра” са включени пет класически произведения – „Ръченица” от сюитата „Тракийски танци” на Петко Стайнов, „Валсът на цветята” от балета „Лешникотрошачката” на Пьотр Чайковски, „Триш-траш полка” на Йохан Щраус, емблематичната ария „Nessun Dorma” от операта „Турандот” на Пучини и „Фотруна” от ораторията „Кармина Борана” на Карл Орф, а с видеоимпресия на водната стена се излъчва песента „Вода” на Елица и Стунджи. Консултанти за музикалния подбор и бъдещото развитие на програмата са панагюрските музиканти Пепа Филина и Веселина Зумпалова-Ралчева, както и композиторът Георги Андреев.