С впечатляваща интерпретация на обичаите на Бъдни вечер, начело с художествените си ръководители – Анна Кехайова и Росица Терзиева, се представи групата за автентичен фолклор при НЧ „Тодор Каблешков 1874” – село Голямо Белово на Петия Световен шампионат по фолклор „WORLD FOLK 2015”, който се проведе в последните десет дни на миналия месец в Свети Влас.

Съставът на групата, който се състои от двадесет и пет участници –  деца, майки, баби и прабаби, успя не само да впечатли журито на фестивала, но и бе оценен по достоен начин – с диплома за реализирана приемственост между поколенията.

Групата, която имаше две участия – на 27.08 на сцената на Арена анфитеатър – Свети Влас и на 28.08 на амфитеатъра в град Обзор, беше включена и в дефиле заедно със състави от страната и чужбина, сред които бяха тези от Монголия, Китай, Босна и Херцеговина, Латвия, Русия, Полша, Иран и други.

Характерна особеност на Световният шампионат по фолклор „World Folk” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по кабелни телевизии в България, по  сателитни телевизии с обхват цяла Европа, както и по Световната интернет телевизия „EuroFolkTV“. С тези дейности се изпълнява основната цел на Световният шампионат по фолклор „World Folk 2015” за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите.

ОТЛИЧИЯТА

  • ДИПЛОМ – Световен шампион по фолклор – Световен шампионат по фолклор 2015
  • ДИПЛОМ – ЗЛАТЕН МЕДАЛ – Световен шампионат по фолклор 2015
  • ДИПЛОМ – Лауреат на Петия Световен шампионат по фолклор 2015
  • ДИПЛОМ – Реализирана приемственост между поколенията.
  • ДИПЛОМ – Съществен принос в запазването и развитието на световните традиционни народни изкуства .
  • ДИПЛОМ – Почетен участник в Световен шампионат по фолклор 2015