Северна Гърция се превърна в българска колония след като стотици българи решиха да прекарат тази седмица под палещите лъчи на слънцето в съседната ни държава. Почти всички курортни крайбрежни селища в тази част на страната са гъсто населени от нашенци, които преместиха и „екологичното“ си отношение към природата заедно със себе си.

Плажът на Ставрос е пълен с търкалящи се найлонови чантички, фасове и празни пласмасови шишета от българска бира. Това, в което се превръща плажа в Китен и Приморско сега може да се види с невъоръжено око в Гърция.

Месните се оплакват от канените гости, но не крият, че им е по-приятно да обслужват германци, французи, сърби и румънци. Заради високите цени по нашето Черноморие и обратнопропорционалното ниво на обслужване, все повече българи предпочитат да прекарат отпуската си тук.

Цените вече са по джоба на нашенци, заради кризата. През пиковите месеци гърците също са приемали българи. Според тях в момента ние сме основният контингент от посетители, заради географската близост.

В момента нощувките варират от 20 до 50 евро за човек, като цената се определя от броя на звездите на мястото за нощувка. Ако разчитате на заведенията, за да напълните стомаха си, трябва да приготвите минимум по 20 евро на човек на ден. По-тънко излиза, ако се запасявате с храна от супермаркетите и я приготвяте сами.

За разлика от нашето море, Бяло е все още чисто. Това, от което се оплакват българите е, че на плажа има повече камъни, отколкото са очаквали. Други пък изобщо не са и чували, че тук има камъни в пясъка.

Бирата на плажа също не струвала, а се продава от 2.60 евро за малка, до 4 евро за голяма наливна гръчка бира. Цаца не се предлага, въпреки че нашенци са свикнали да не пият на гладно.