Представи се. Казвам се Виктория Симонова и съм на 18г. от гр. Пещера. Уча в 12 клас в СОУ ”Св. Кл. Охридски”, гр.Пещера. Автор съм на две стихосбирки – “Частици от сърцето” и “Пориви и мечти”.

Какво са книгите за теб? За мен книгите са светилище на литературата и знанието. Както човек не може без слънчевите лъчи, така той не може и без сладкото познание на книгата.

Какво четеш в момента? “Три метра над небето” от Федерико Моча. Книгата е любима на много тийнейджъри, а филмът, направен по нея, е страхотен.

Коя е любимата ти книга? Този въпрос винаги ме е затруднявал. Сама по себе си, всяка книга е уникална и неповторима, защото съдържа частица от душата на своя автор. Но за да отговоря на въпроса, най-любимите ми книга са “Най-синьото вълшебство”, “Красиво бедствие”, “Полунощ в стаята на сенките” и мноого други.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обичам да чета в моята стая, защото е тихо и приятно. Така по-лесно мога да “попадна” в света на героите и да стана част от техния живот.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Не съм се замисляла особено. Може би на Вививан Дженкинс от “Пазителка на тайните”, защото чертите от характера й съвпадат до голяма степен с моите.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Ами да, държа да чуя и тяхното мнение, но главно разчитам на себе си, на своята гледна точка и усет, и сама си избирам книга.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Има доста добри писатели, коита са истински майстори на словото върху белият лист. Често препоръчвам Нора Робъртс, Мери Хигинс Кларк, Ърл Стенли Гарднър и Кейт Мортън, а книги като “Песента от параклиса” и “Пазителка на тайните”, са много увлекателни и интересни, изпълнени със загадъчен и неочакван край.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не, защото всеки човек има въображение, от което може да извая образи, представи и картини.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Ако дадена книга не ми е интересна, мога да спра да я чета, но ако вече ме е заинтригувала, всичко друго може да почака.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Със сигурност ще е приключенски роман.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Проверявам нейното значение.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, като доброволец в библиотека при НЧ ”Развитие”, прекарвам голяма част от времето си сред книгите.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? За удоволствие, разбира се. В противен случей книгата губи своя чар, а читателят – насладата си от нея.