06=09=2015-1

Пазарджик се присъедини към градовете в цялата страна, които днес почитат 130годишнината на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 10.30 ч. на пл. „Константин Величков“ започна градското тържество, което бе последвано от концерт на представителния танцов състав „Чудесия“ и Ансамбъл „Пазарджик“. Знамето бе издигнато от кмета на Пазарджик – Тодор Попов, който поздрави насъбралите се хора с празника. Това стори и областният управител Трендафил Величков.

06=09=2015-2

„Днес се навършват 130 години от обединението на Княжество България и Източна Румелия. Ден, който е останал в историческата памет с една дума – съединение. Вярвам, че днес, повече от всякога, си даваме сметка за тежестта на думите „Съединението прави силата“ и ясно осъзнаваме непреходното значение, което носят със себе си.
Но събитията ни учат и на още нещо – постигането на целта е важно, но не по-малко важни са защитата и отстояването на постигнатото. Само заедно можем да съхраним и браним онова, което искаме – за нашия град, за нашата община, за нашата държава. Честит празник!“ – каза кметът Тодор Попов.

На празника е посветен и концертът на ансамбъл „Българе” „Това е България”, който ще се проведе на утре, 19,30 ч. на пл. „Константин Величков”.

06==09-2015

Според историците 1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. На 6 септември е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и

отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.

Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя).

На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия

и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България:

“Да бъде известено на моя любим народ, че на 6-й того жителите на така наречената Източна Румелия след овладяването на тамошното досегашно правителство и избирането на друго правителство, обявиха съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушното Ме провъзгласиха за Княз на тая област.

Като имам предвид благото Българский народ, неговото горещо желание да се слеят двете Български Държави в една и постигането на историческата му задача, аз признавам съединението за станало и приемам от сега нататък да бъда и се наименувам Княз на Северна и Южна България”.

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия.

На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.