На 14 септември българската православна църква се прекланя пред кръста, на който е разпънат Исус Христос. Смята се, че на Кръстовден всички молитви се сбъдват. Имен ден празнуват всички с имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Ставри.

Православната църква извършва поклонение пред кръста 4 пъти в годината – третата неделя след Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, Велики петък, 1 август и на Кръстовден. Според народните поверия от празника започва есента. Казва се, че на 14 септември деня и нощта се кръстосват, а температурите започват да се понижават.

На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други. На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде. Смята се, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание.

Това вярване има най-голяма сила в местността Кръстова гора , където легендите разказват, че е заровен Христовият кръст.

 

TABLITZA