Вторият етнографски фестивал на Средногорието ще бъде открит в Стрелча тази събота. Събитието ще започне в 10 ч. , в Историческия музей на града, с изложбата на новооткритите в сградата на общината картини на Златю Бояджиев и тракийско злато.

Шест картини на Златю Бояджиев са във формат 50х35 см. Те са пейзажи, рисувани с маслени бои, като интерес представлява една от картините, която е нарисувана от двете страни и представлява две отделни композиции, съобщава „Дарик“.

Създадени са, когато Златю Бояджиев е бил на почивка в Стрелча през 1952-1954г. Тогава, художникът дарява творбите си на града, които от години се съхранявали в сейфа на община Стрелча.

В сейфа открихме и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила. Това е станало при разкопките през 1976-та година, направени от Георги Китов. В Стрелча имаме общо 45 апликации, като 14 са експонирани в историческия ни музей. Открихме и две златни маслинови листа и златен маслинов плод. Предметите са останали скрити за поколения. Благодарение на разпоредената от мен служебна проверка, всички тези уникални картини и предмети ще бъдат изложени в Историческия музей в Стрелча, каза преди месец кметът Иван Евстатиев.

Двете маслинови листа и маслинов плод са част от златен венец, намерен случайно през 1959 г. до една могила в местността Орела, заедно със сребърна каничка. Те са част от ритуални погребения на знатни тракийци. Този факт дава основание на историци и археолози да предположат, че те са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила. От венеца са запазени 40 лаврови листа и няколко плода. Те се намират в Историческия музей в Пловдив.

Краеведът и основател на Историческия музей в Стрелча Тодор Белчов запазва двете златни маслинови листа и златен маслинов плод, преди да бъде предаден венеца в Пловдив, за да бъдат експонатите изложени в музея.

ПРОГРАМА ОБЩИНА СТРЕЛЧА 19.09.2015 г.

Исторически музей- Стрелча 10.00 ч. – Изложба на непоказвани до момента картини на големия български художник Златю Бояджиев с участието на акад. Светлин Русев и акад. Антон Дончев, златни листенца и маслинов плод, намерени в местността „Орела“ през 1950 година, част от златен тракийски венец от ІV в.пр.н.е и сребърни апликации от тракийска конска амуниция, открити в Жаба могила през 1977-1978 г. от проф. Георги Китов.

– Изложба на 15 костюма на заслужилата народната певица Надка Караджова и други нейни награди, представени от дъщеря й Светла Караджова.

– Изложба „История на розопроизводството”.

Първа сцена- Площад „Дружба“ 11.00 ч. – Тържествено откриване на Фестивала със специалното участие на народната певица Николина Чакърдъкова 12.00 ч. – Концерт на открита сцена с участието на певчески и танцови състави 18.30 ч. – Награждаване на участниците

Втора сцена – НЧ „Просвещение – 1871″ 12.00 ч. – Традиционни ястия Трета сцена – Исторически музей 12.00 ч. – Словесен и обреден фолклор